2024. április 25., csütörtök

A diákok második otthona

A szabadkai Diákotthonba 290 középiskolás lány és 174 fiú nyerhet idén is felvételt

Mintegy 500, Szabadkán tanuló, vidékről érkező középiskolás nyerhet felvételt idén is a Diákotthonba. Gyivánovity Róbert igazgató arról szólt, hogy a Diákotthonba való iratkozás idén is az iskolákban történő iratkozásoktól függ:

– Minden bizonnyal július első hetében indul és tíz napig tart. Továbbra is 464 diákot veszünk fel, 290 lányt és 174 fiút. Ez az arány a sok éves tapasztalat során alakult ki, ami azt mutatja, hogy ennyivel több lány jelentkezik. Az emeletek, a szobák is így lettek kialakítva, hiszen a lányok és a fiúk nincsenek együtt. A szabadkai Diákotthont 80–85 százalékban magyar ajkú diákok lakják. Ezúton bátorítanám a környező településekről érkező diákokat, akik Szabadkán tanulnak, hogy jöjjenek a Diákotthonba. Magyarul beszélünk, és itt megtalálnak mindent, amire szükség van ahhoz, hogy iskolába járjanak. Megfelelőek a tanulási feltételek, a szobák mellett öt tanulóhelyiségünk és számítógépeink vannak. Ez nem olyan hely, ahol a diákok csupán ellakhatnak. Szakemberek részéről segítséget kapnak a tanulásban. Állandó kapcsolatban állunk a szülőkkel és az iskolákkal is, ezáltal kísérjük és felügyeljük a teljesítményüket és viselkedésüket az iskolában. Nálunk szigorúan betartott tanulóidő van, mert számunkra fontos a diákok tanulmányi eredménye. Azt szeretnénk, ha minél jobban érvényesülnének. Arra tanítjuk őket, hogy rendezett legyen az életük, kialakuljon a tanulási szokásuk, ha erre még nem került sor – hallottuk az igazgatótól, aki azt is elmondta, hogy a tanulás mellett gondot fordítanak a kikapcsolódásra és a szórakozásra is.

– Számos szabadidős foglalkozással szolgálunk. Épp csak néhányat, hogy említsek, nagyon jól felszereltek az edzőtermeink, sportcsoportjaink működnek, különböző labdajátékokat lehet játszani, van céllövészet és teke. Az ifjú zenészeket zenecsoportok várják, a hangszeren tanuló diákok külön szobákban gyakorolhatnak, van pianínónk is. A szép beszéd- és színjátszócsoportunk szintén nagyon aktív, akit érdekel, van flamenco, tánc vagy filmvetítés. Kézimunkával, iparművészettel is foglalkozunk, épp venni készülünk egy kemencét, amelyben kiégethetjük az alkotásokat. A kulturális értékeinkre is felhívjuk a figyelmet. Azt szorgalmazzuk, hogy a diákjaink fizikai szempontból jó kondícióban legyenek, de erősek mentálisan is. Fontosnak tartjuk ellátni a diákok szükségleteit, legyen szó tanulásról vagy szórakozásról, figyelmet fordítva a csapatszellem erősítésére és a társaséletre. Biztosított a napi háromszori étkezés. Az elhelyezésnél igyekszünk figyelni arra, hogy együtt legyenek azok, akik egy iskolába vagy egy osztályba járnak, de az egyéni kérések felé is nyitottak vagyunk. Meghallgatjuk a diákok kívánságait, a Diákotthonban családias a légkör, ellenben rend és fegyelem uralkodik. Ehhez következetesen tartjuk magunkat, a káros szenvedélyek szóba se jöhetnek. Intézményünk nagyfokú védettséget és biztonságot nyújt. A Diákotthon számos lehetőséget ad arra is, hogy a diákok továbbfejlesszék önmagukat. Sok hasznos dologra hívjuk fel a figyelmüket, hogy itt-tartózkodásuk idején gazdagodjon a személyiségük. Érdekes és szép élet vár itt a diákokra, a szülők pedig nyugodtak lehetnek afelől, hogy nagyfokú felügyelet alatt, biztonságban lesznek a gyermekeik – mondta az igazgató.

 DIÁKOTTHON UTÁN EURÓPA KOLLÉGIUM

A szabadkai Diákotthon lakói nemrég látogatást tettek az újvidéki Európa Kollégiumba. A diákok betekintést nyertek a működésébe és értesülhettek a kollégium kínálatáról. A két intézmény közt kapcsolat alakult ki. Gyivánovity Róbert igazgató szerint ez fontos lépés a vajdasági magyar fiatalok itthon maradását szorgalmazó törekvéseket illetően, és Vajdaságban történő továbbtanulásuk szempontjából.

– A kapcsolat-felvételre az újvidéki Európai Kollégiummal és az ebből adódó látogatásra, Nyilas Mihály tartományi titkár kezdeményezésére került sor. Több tanintézményt jártak körbe, egyebek közt a szabadkai Diákotthont, és ekkor megbeszéltük, hogy egyfajta együttműködést valósítunk meg az Európa Kollégiummal. Ez egy kiváló ötlet. Fontos lépés számunkra, hiszen Vajdaságban a szabadkai Diákotthon a bentlakó, középfokú tanulmányaikat folytatók második otthona, mondhatni fészke, innen repülnek ki az életbe, az itthon maradás érdekében pedig nagyon jó az, hogy a diákokat az Európa Kollégiumba irányíthatjuk. Ennek kapcsán, megközelítőleg egy hónappal ezelőtt Snejder-Sára Ildikó, az Európa Kollégium igazgatója és Paskó Csaba, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, képvetítéssel egybekötött előadást tartott a Diákotthonban, amely során bemutatták a diákoknak az Európa Kollégium működését. Az előadáson telt ház volt, sok diákot érdekelt. A következő lépés a miénk volt. Megközelítőleg egy héttel ezelőtt diákok csoportjával ellátogattunk az Európa Kollégiumba. Csodálatos élmény volt, úgy a diákok, mint felnőtt kísérőik számára. Engem is teljesen elkápráztatott. Nagyon szép, tiszta, takaros, modern, színvonalas, sok lehetőséget nyújt, valóban méltó a nevéhez. Élmény csak ellátogatni oda, hát még ott lakni! A hallgatók segítséget kapnak a tanulmányaikhoz, és különböző programokkal gazdagítják az életüket. Nagy öröm számunkra, hogy az Európa Kollégiummal sikerült kialakítani a kapcsolatot, amit a jövőben is ápolni fogunk. A szabadkai Diákotthon lakóinak figyelmét eleve az Európa Kollégiumra hívjuk majd fel. Többen máris tervbe vették, hogy oda mennek. A vajdasági magyarság megmaradása, megőrzése szempontjából ez rendkívül fontos – hangsúlyozta az igazgató.