2024. március 29., péntek

A polgári esküvő

Csubela Hilda anyakönyvvezető válaszolt kérdéseinkre

A hivatali ügyintézés legtöbbünk számára nyűg, már előre idegesek vagyunk, ha valamilyen kacifántos dolgot szeretnénk elintézni az ügyfélfogadó irodában. A lehető legjobb dolog viszont, aminek hivatalos megerősítésére is szükség van, a házasságkötés és a gyermekünk születése. Mi a teendőnk ahhoz, hogy felkészülten érkezzünk a házasságkötő terembe, ha azt szeretnénk, hogy összetartozásunkat az állam is megerősítse? Erről érdeklődtünk Csubela Hilda bácskossuthfalvi anyakönyvvezetőtől, aki – más feladatai mellett –, különös odafigyeléssel adja össze a házasulandó párokat. Először azt kérdeztük tőle, hogyan lesz valakiből anyakönyvvezető.

–Álmomban sem gondoltam, hogy valaha ezt a hivatást gyakorlom majd. Közgazdász diplomával rendelkezem, több mint 10 évet a topolyai önkormányzatnál dolgoztam. Korábban önálló közigazgatási szakmunkatársként közigazgatási eljárást vezettem személynév-változtatás és egyéb ügyekben. 2009-ben meghozták az Anyakönyvekre vonatkozó új törvényt, és egyrészt a cég érdeke így kívánta, de az is lehet, hogy a Jóisten vezérelt erre az útra. Azóta már nagyon sok boldog pillanatot okozott számomra ez a munka. Ahhoz, hogy e munkát ellássam, egy külön szakvizsgát kellett letennem Belgrádban a minisztériumban.

Egyébként az anyakönyvvezetőnek ezen a felemelő feladaton kívül még számos más feladata van: az anyakönyvi hivatalban elsősorban a születésről, halálról és házasságkötésről vezetnek nyilvántartást. Kiadjuk a család létszámára vonatkozó bizonylatot, más hasonló bizonylatokat. A diákok ösztöndíjkérelméhez szükséges okiratokat átvesszük, továbbítjuk, kitöltjük, továbbítjuk a polgárok névváltoztatására vonatkozó kérelmét, az energetikailag védett fogyasztói státuszra vonatkozó kérelmet. Ez év március elsejétől már nem hitelesítjük sem az aláírást, sem az okiratok fénymásolatát, ez a közjegyző hatáskörébe került.

• Milyen papírokat kell benyújtaniuk a házasulandóknak?

– A személyi igazolványukat és a tanúk személyi igazolványát kell bemutatniuk, az anyakönyvi kivonatot és az állampolgársági bizonylatot már a hivatal szerzi be.

• Helyhez kötött-e a szertartás, kötelező-e lakóhelyünkön összeházasodni? Létezik-e kihelyezett esküvő?

– Házasodni bárhol lehet, szükséges okiratok birtokában. Az anyakönyvvezetők a hivatalos esketési helyszínen kívül terepen is eskethetnek, természetesen azon község területén, ahová a felhatalmazásuk szól. A terepi ceremóniára nagyobb az illeték, ami nem az anyakönyvvezető pénztárcáját, hanem a községi költségvetést gyarapítja.

• Kap-e segítséget a pár, ha bejelentkezik?

– Ismertetem a lehetőségeket a ceremóniát illetően, meghallgatom az elképzelésüket, megmutatom a helyszínt, ki hová ül.

• Milyen szolgáltatások lehetnek a szertartás alatt?

– Mindig meghallgatom a házasulandók kívánságát, majd felkínálom a lehetőségeket. Igyekszem testre szabott, egyéni szöveget összeállítani, és nem sablonszöveget mondani. Hagyományosan gyűrűhúzás és a végén pezsgőbontás következik, ha szeretnék emlékezetesebbé tenni a nagy napot, a szülőknek megköszönik az eddigi fáradozásukat, egy szál virágot átadnak anyukájuknak. Lehet gyertyát gyújtani, mint a közös életük közös lángját. Ez mind lehetőség, nem kötelező.

• A házasulandó párok kora?

–  Az utóbbi időben zömmel igen fiatalok, de mind gyakoribb az is, hogy a közös gyerek is ott van az esküvőn, ilyenkor egy plusz figyelmességet is hozzáadok, a kisgyereknek is kedveskedek egy aprósággal, például egy héliumos lufival. Gyakran a külföldön élő párok csupán aláírni jönnek, mert kell a házasságlevél külföldön, különböző kedvezményekhez. Esküdött már nálam 82 éves vőlegény, öltönyben, suvikszolt bőrcipőben vette nőül negyedik feleségét, aki szintén túl volt már a 75. életévén. Az alkalomhoz illő csinos ruhát, táskát, cipőt viselt, helyes ki virágcsokorral, szép frizurával mondta ki az igent.

• Mennyibe kerül a szertartás?

– A hétvégi esküvőért 3460 dinárt, terepen való esketésért 6910 dinárt, hét közben, munkaidőn kívül pedig 920 dinárt kell fizetni a község számlájára a házasulandóknak. Munkaidő alatt ingyenes a szertartás. A házasságkötés illetéke községenként változó.

• Mi volt az eddigi legkülönlegesebb kívánság?

– Időnként magamban elcsodálkozom: volt külön zenei kívánság, amit házi informatikusom segítségével tudtam teljesíteni, vagy például azt is kérték már, hogy minél rövidebb legyen a szöveg, a ceremónia. A szabadtéri esketésnél az időjárás beleszólhat a romantikus tervekbe. Egyébként az általam végzett esketés attól függően, hogy milyen külön mozzanatai vannak, általában 20–35 percig tart.