2024. március 29., péntek
BEZÁRTA KAPUIT A 84. NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI VÁSÁR

Százharmincezren voltak kíváncsiak a rendezvényre

A várakozásoknak megfelelően a tavalyinál 10 százalékkal többen tekintették meg az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt. Péntek délig 130.000 látogatója volt a rendezvénynek – mondta a pénteki összegező sajtótájékoztatón Boris Nadlukač, az Újvidéki Vásár végrehajtó igazgatója.

– Az előzetes adatok arra utalnak, hogy a Vásár vezetőségének van oka az elégedettségre, hiszen az üzleti eredmények több tízmillió euróra rúgnak. Az már bizonyos, hogy a mezőgazdasági gépek

forgalmazói ügyviteli társulásának 19 tagja a vásári napok idején 15 millió eurós forgalmat bonyolított le. Ez nem kevesebb mint ötöde a tavalyi egész évi országos forgalomnak – emelte ki Nadlukač. Figyelemre méltónak mondta a partnerország Bosznia-Hercegovina vásári szereplését: onnan 28 cég hozta el termékeit.

Az idén a vásárnak erőteljes támasza volt a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium.

– A szaktárca védnökségével rendezett jószágkiállítás nagyobb volt, mint tavaly, és szinte minden kiállított példány vásárlóra talált. Először szerveztünk jószágárverést, és igen sikeresnek bizonyult, remélhető tehát, hogy ez a projektum a következő években is folytatódik – mondta Nadlukač. Hozzáfűzte, hogy a tavalyihoz képest növekedett az érdeklődés a földművestermékek kiállítása iránt. Különösen sokan voltak kíváncsiak a földrajzi eredetre utaló jelzéssel ellátott termékekre.

Az igazgató szerint a rendezvény idején élénk diplomáciai tevékenység zajlott, és ennek tükrében jövőre még több nemzeti kiállításra lehet számítani. A vásárzáró sajtóértekezleten Nadlukač mindenkit meghívott az őszi LORIST vadászati, halászati és idegenforgalmi vásárra, amely az idén ötvenéves.

Nenad Katanić, a mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter helyettese kijelentette: a szaktárca úgy látja, hogy az idei rendezvény sokkal jobb volt a tavalyinál, és hogy az Újvidéki Vásár vezetősége egyre magasabbra teszi a mércét.

– A minisztérium az idén is támogatta a nemzeti jószágkiállítást, és azok, akik több mint 40 éve jelen vannak a vásáron, azt mondják, soha ennél sikeresebb nem volt – jegyezte meg Katanić. Hangsúlyozta, hogy kivételesen látogatott volt az organikus termékek bemutatója, és hogy az agrártárca segíteni fogja mindazokat, akik a jövőben biotermesztéssel szeretnének foglalkozni.

Dávid Csilla felvétele

Dávid Csilla felvétele

Jó benyomásokkal távoznak Újvidékről az idei partnerország kiállítói is: Mirko Bošković, a bosznia-hercegovinai kereskedelmi kamara képviselője máris bejelentette, hogy jövőre ismét eljönnek a vásárra.

Az idei vásár legszerencsésebb látogatója a kúlai Marija Sunajko volt, aki megnyerte a főnyereményt, egy Belarusz 82.1 márkájú traktort. Tegnap átvette a kulcsát.

– Nem gondoltam, hogy én fogom megnyerni a traktort. A párommal minden évben meglátogatjuk a mezőgazdasági vásárt, de eddig még sohasem nyertünk. A szomszédasszony hallotta meg előbb, és ő hívta fel rá a figyelmemet, hogy én kaptam meg a főnyereményt, valamint számos hívásom is volt – mondta Marija, majd hozzátette – köszönöm az Agropanonka vállalatnak és az újvidéki vásárnak, valamint mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez a jutalomhoz.

A traktor nyertese és családja nem foglalkozik mezőgazdasággal.

– Cipőgyárban dolgozom, úgyhogy még nem tudom, mit kezdek a traktorral, mindenféleképp kikérem a családom véleményét is – hangsúlyozta a nyertes.