2024. április 23., kedd

A városnak nincs beleszólása a migránsválság kezelésébe

A városi tanács a legutóbbi ülésén a zombori menekültbefogadó táborról és a Zombor–Verbász vasúti pálya karbantartásáról szóló tájékoztatókról tárgyalt, és azokat a városi képviselő-testület elé utalta.
A befogadóközpontról szóló információ időrendi sorrendben taglalja a migránsok befogadását szolgáló létesítmény körüli tevékenységeket. Kezdve a szükséges telek biztosításától és fölszerelésétől a központ és a kísérőlétesítmények építésén át a tervezett oktató-pihenő központ építéséig, amit az újvidéki EHO Ökumenikus Humanitárius Szervezet finanszíroz, és a menekült gyermekeket és az anyákat szolgálja majd. A létesítmény a migránsválság idején a Menekültügyi és Migrációs Biztosság fennhatósága alá tartozik, a válságot követően pedig visszakerül a helyi önkormányzat tulajdonába.
A város nem vett részt a központ építési helyének kijelölésében, erről az illetékes minisztérium döntött, az építést pedig a Menekültügyi Biztosság realizálta. Magyarán, Zombor városnak nincsen illetékessége a menekülteket befogadó központ fölött, így a migránsválság kezelésébe sincsen hathatós beleszólása.
A tanácsnokok elfogadták a Zombor–Verbász vasútvonal karbantartásának szükségességéről szóló információt is. Tekintettel arra, hogy ez a pályaszakasz létfontosságú Zombor gazdasági jövője tekintetében, a városnak részt kell vállalnia a pályafenntartás finanszírozásában, amiről megállapodást köt a Szerbiai Vasutak infrastrukturális részlege és a helyi önkormányzat. A kölcsönös jogokat és kötelezettségeket szabályozó dokumentumot is jóváhagyták a városi tanács tagjai.