2024. április 25., csütörtök

Az EU támogatja Újvidéket

Oscar Benedict, az EU szerbiai küldöttségének megbízott vezetője tegnap Újvidékre látogatott. A vendéget a városházán Miloš Vučević polgármester fogadta.

Nagy lehetőségek előtt áll Újvidék, Oscar Benedict az EU támogatásáról biztosította az önkormányzatot (Ótos András felvétele)

Nagy lehetőségek előtt áll Újvidék, Oscar Benedict az EU támogatásáról biztosította az önkormányzatot (Ótos András felvétele)

A találkozón szó esett az önkormányzatok fontos szerepéről az uniós társulási folyamatokban, a valamikori Žeželj híd helyén épülő híd építéséről, az Európa Kulturális Fővárosa 2021 cím, valamint az Európa Ifjúsági Fővárosa 2019 cím elnyeréséről és a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárról.

Oscar Benedict elmondta, sok kihívással kellett szembenézni a lebombázott Žeželj híd újjáépítésének a kezdete óta, ennek a projektumnak a megvalósítása azonban most jól halad, nemsokára összeér a híd két íve, és megkezdődhet az útburkolat építése, amit az EU küldöttsége figyelemmel kísér majd. Benedict kifejtette, hogy a mezőgazdaság rendkívül fontos szerepet játszik az uniós társulási folyamatokban, és megdicsérte az Újvidéki Vásárt, amely szerinte fontos újvidéki branddé nőtte ki magát.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági vásár évről évre sikeresebb, és lassan visszaszerzi régi hírnevét, amelyet a múlt század nyolcvanas éveiben szerzett, amikor az egyik legfontosabb mezőgazdasági vásárnak számított a régióban. Az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár sikere arról tanúskodik, hogy Szerbiában is fejlődik a mezőgazdaság.

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a Novi Sad 2021 és az OPENS 2019 projektumok megfelelő keretnek számítanak Újvidék és az Európai Unió szervezeteinek az együttműködésére. Oscar Benedict hangsúlyozta, hogy városunk számíthat az Európai Unió támogatására a fent említett projektumok megvalósításában. Hozzátette: jövőre Európa kulturális örökségét ünnepli a kontinens, amivel további lehetőségek nyílnak meg Újvidék előtt, mivel elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet.