2024. április 23., kedd

Óbecsei programok

Nemzetközi sporttörténeti konferencia a könyvtárban
Szombaton, május 20-án, nemzetközi sporttörténeti konferencia lesz Óbecsén. A program keretében Kis János, az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület és a Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör elnöke A magyar sport Trianonja után címmel tart előadást, Csiki András Hargita megyei sportigazgató az erdélyi labdarúgás múltjáról és jelenéről fog beszélni, Tóth Margit topolyai tekevilágbajnok a sportpályafutását ismerteti, Mecsériné Doktor Rozália körmendi könyvtárvezető előadása pedig az Olimpikonok a filmvásznon címet viseli. Sóti József óbecsei olimpikon kajakozással kapcsolatos élménybeszámolót fog tartani, Hélisz József, az FTC Baráti Kör főtitkára bemutatja a szervezetet, dr. Juhász István (FTC) olimpiai bajnok labdarúgóval Kis János beszélget, és Árok Ferenc labdarúgóedzőtől is számíthat a közönség egy izgalmas előadásra. A rendezvény keretében Kerékpárral a labdarúgó-EB-re címmel Vajda Attila, Domonkos Edvárd és Tripolszki Dalibor élménybeszámolója is elhangzik.
A Közép-európai Sportakadémia keretében megvalósuló rendezvény 10 órakor kezdődik az Óbecsei Népkönyvtárban. Az esemény szervezője az Európai Sport Hagyományőrző Egyesület, a Zalai Sportmúzeumért Alapítvány, a Dr. Mező Ferenc Olimpiai Baráti Kör és az óbecsei önkormányzat.
Múzeumok Éjszakája a Than Emlékházban
A Múzeumok Éjszakája alkalmából szombaton előadások és műhelymunkák lesznek a Than Emlékházban. 17 órakor nyílik meg a Than műhely és Than emléktábor elnevezésű programban részt vevő tanulók munkáiból összeállított kiállítás, majd 18 órakor Szórád Endre kémiatanár a pigmentekről és a berlini kékről tart előadást, és mutat be kísérleteket. 18 és 20 óra között az Ökobecse Polgári Egyesület tart interaktív műhelymunkát, és ugyanebben az időpontban a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Szivárvány festőcsoportja vezetésével is műhelymunkán vehetnek részt az érdeklődők a berlini kék használatáról.
Szabad zóna filmciklus a színházban
Április végén tizenegyedik alkalommal indult turnéra a Szabad zóna filmfesztivál Szerbiában. Ennek során június végéig több mint negyven településen vetítik azokat a filmeket, amelyeket a novemberi fesztivál belgrádi, niši és újvidéki közönsége és zsűrije a legjobb alkotásoknak választott.
Az idei repertoár első filmjét Óbecsén május 22-én (hétfőn) vetítik. Pablo Larraín chílei rendező Neruda című, spanyol–francia–chilei–argentin–amerikai életrajzi alkotásában Gael Garcia Bernal színész a Pablo Neruda Nobel-díjas költőt üldöző rendőrt személyesíti meg.
A filmek nyolc órakor kezdődnek a Városi Színház nagytermében, a belépés ingyenes.