2024. április 20., szombat

Nyugdíjas barátság

Újabb kapcsolattal gazdagodott a Kishegyes és Örkény közti együttműködés – Kishegyesre látogattak az örkényi nyugdíjasklub tagjai

Kishegyes és Örkény között a kétezres évek eleje óta létezik együttműködés. A sportbarátságnak induló kapcsolat kulturális együttműködéssel bővült, majd legfrissebben a nyugdíjasok is részesei lettek e kapcsolatnak. Ennek keretében tegnap Kishegyesre érkeztek az örkényi nyugdíjasok, Kovács István polgármester vezetésével. Kovács elmondta lapunknak, hogy a két település között 2001-ben, az Örkény Vitéz kispályás labdarúgókupán kezdődött a kapcsolat.

Kovács István és Kőműves Valéria köszöntik a nyugdíjasokat (Lakatos János felvétele)

Kovács István és Kőműves Valéria köszöntik a nyugdíjasokat (Lakatos János felvétele)

– 2004-ben nekünk is sikerült eljutnunk Kishegyesre, és azóta minden évben legalább kétszer találkoztunk a sport révén. Később ez a kapcsolat kiegészült a művelődési egyesületek közti kapcsolattal, elsőként a kishegyesi táncosok jártak Örkénybe, majd mi is rendszeres résztvevői lettünk a kishegyesi falunapi programnak. A tavalyi évben az Örkény Városi Dalárda itt járt Kishegyesen, és a nyugdíjasklub néhány tagját is elhoztuk. Ekkor merült fel a gondolat, hogy jó lenne ezt a kapcsolatot kiterjeszteni a nyugdíjasklubok szintjére is. Meghívtuk őket az őszi borfesztiválra, s az ő meghívásukra most mi jöttünk az örkényi nyugdíjasokkal. Összesen 21-en vagyunk – mondta el a polgármester, majd arról is beszámolt, hogy az örkényi nyugdíjasok szerény ajándékokkal lepték meg a kishegyesieket: Örkény vitéz címkével ellátott helyi bort hoztak, helytörténeti kiadványokat, valamint az örkényi szociális szövetkezet által gyártott szőnyegekből néhányat.

Végezetül azt is megtudtuk Kovácstól, hogy Örkény és Kishegyes között továbbra is intenzív kapcsolta lesz: július elsején az örkényiek jönnek Kishegyesre focitornára, még ugyanebben a hónapban a kishegyesiek is ellátogatnak az Örkény vitéz napokra.

A kishegyesi nyugdíjasok szívesen fogadták az elképzelést, hogy bekapcsolódjanak az Örkény és Kishegyes közti együttműködésbe, mondta el Kőműves Valéria, a Kishegyesi Nyugdíjas Egyesület elnöke.

– Nekünk még nincs kapcsolatunk külfölddel, új volt ez a dolog, és kapva kaptunk a lehetőségen. Részt vettünk az ottani borfesztiválon, és nagyon jól éreztük magunkat az örkényi nyugdíjasokkal. Úgy gondoltuk, hogy mi is továbbvinnénk ezt dolgot, ezért meghívtuk őket. A meghívásunknak most tettek eleget – mondta az egyesület elnöke, majd arról is szólt, hogy örkényi vendégeiknek megmutatják a katolikus templomot, az 1848/49-es emlékművet a nyugati temetőben, valamint a Kátai-tanyát. A barátkozás zenés mulatozással ért véget.

Az örkényiek vendéglátásához a kishegyesi helyi közösség is támogatást nyújtott. Mohácsi Zoltán, a helyi közösség tanácsának elnöke elmondta, hogy fontosnak tekinti a két település közti barátság ápolását.

– Külön örülök annak, hogy a két település vezetőségén és sportegyesületein túl a nyugdíjas-egyesületek is felvették egymással a kapcsolatot. A kishegyesi nyugdíjas-egyesület oszlopos tagja a közösségnek, és igen aktívak. Ezt szeretnék most bemutatni a vendégeknek. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget kínálnak a barátkozásra és a tapasztalatcserére is. Remélem, hogy lesz folytatása a mai napnak – fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség amiben csak tudja, támogatja a nyugdíjas-egyesületet.

– Nagyon örülünk, hogy a programjaikat, elképzeléseiket nem helyettük kell kitalálni, hanem kész tervekkel keresnek meg bennünket. Részünkről mindenben igyekszünk logisztikai vagy anyagi támogatást társítani az ő elképzeléseikhez – fogalmazott Mohácsi.