2024. április 23., kedd

Hagyományos aratás lesz Szenttamáson

A szenttamási Hagyományápolók Klubjának szervezésében az idén június 24-én rendezik meg a helyi lóversenypályán a XXI. Hagyományos Aratóünnepséget. A régi aratási szokásokat felelevenítő verseny a körülkerített pálya közepén zajlik majd, a kísérőrendezvény pedig a bejárat mellett felállított sátrakban.

Forgács Ibolya, az egyesület elnöke elmondta, a cél ezúttal is a hagyományos aratási szokások felelevenítése, megőrzése és átadása a fiatalabb generációk számára. A résztvevők reggel 8 órakor a lóversenypálya melletti téren gyülekeznek. Az ünnepi megnyitó 9 órakor kezdődik, amelyet a parcellák kisorsolása és a hagyományos reggeli követ, a verseny pedig 10 órakor startol.

A Hagyományápolók Klubjának elnöke hangsúlyozta, az idén is minden olyan dolgot értékelnek, ami a valamikori aratási hagyományokhoz fűződik:Kérjük a benevező csapatokat, hogy külön figyeljenek oda az öltözködésre, ugyanis őseink nem ünnepi népviseletben mentek aratni, hanem egyszerű paraszti ruhában. A kaszálásnál is ügyelni kell arra, ki hogyan halad előre, és a csapatban kinek mi a munkája. Az aratásnak fontos mozzanata az aratóreggeli, azaz, hogy mit ettek, és miben vitték ki aratáskor az élelmet és a vizet a földekre, hogyan és hol terítettek meg. Idős személyek biztosan emlékeznek ezekre a mozzanatokra, ezért a bejelentkező csapatoknak azt ajánlom, hogy ne legyenek szégyenlősek, kérdezzék meg az idős embereket, szomszédokat, ismerősüket – emelte ki az elnök. Hozzátette, ugyancsak fontos, hogy a vidéki csapatok közül mindenki azokat az aratási szokásokat hozza magával, amik az adott településre voltak jellemzőek, mert voltak eltérések, és ezek a dolgok emelik a rendezvény színvonalát és a hagyományok eredetiségét.

A szenttamási rendezvény szervezője elmondta még, hogy a kézi, kaszával történő aratással párhuzamosan versenyeket szerveznek a gyerekek számára. Kötélhúzásban, zsákban ugrálásban és tarlófutásban mérhetik össze erejüket és tudásukat. A legkisebbek számára játszósarok lesz, ahol hagyományos műhelymunkát és szórakozási lehetőséget kínálnak.

Az aratás után 13 órától kerül sor az új kenyér megszentelésére, amit az ünnepi ebéd és az értékelés követ. A jó hangulatot ezúttal is élőzene szolgálja. A szervezők a Hagyományos Aratóünnepségre a 060/730-67-31-es telefonszámon fogadják a régi és az új csapatok benevezését, ugyanakkor minden hagyománykedvelőt szívesen látnak.

A benevezési lap INNEN tölthető le, és a következő címre küldhető:

HÁK, Október 19. utca 68., 21480 Srbobran