2024. április 19., péntek

Luther Márton 500 éve

Filmvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadássorozat Zentán

Luther Márton 500 éve címmel tartotta meg filmvetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadássorozatának záró részét szerda este a zentai Alkotóházban dr. Reisinger János neves budapesti irodalomtörténész. Az általa bemutatott, Luther életét feldolgozó film segítségével a sorozat első részében a 95 tétel kiszögezéséig, a másodikban a wormsi birodalmi gyűlésig, a harmadikban pedig a német parasztháborútól az ágostai hitvallásig terjedő időszakot tárta a közönség elé.

– Az általam bemutatott film nem dokumentumfilm, hanem művészfilm. Luther első húsz évét és utolsó tizenhat évét nem mutatja be, ennek ellenére hű képet fest a reformációról, amelynek célja az volt, hogy visszavezesse az európai kereszténységet a tiszta forráshoz, a Bibliához, megtisztítsa az egyházi életet a sok sallangtól és a sok szennytől, illetve előkészítse az utat a vallási és lelkiismereti szabadságnak, aminek még most is élvezzük a gyümölcseit – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva dr. Reisinger János.

– Luther két dologban volt rendkívüli. Az egyik az, hogy kereső ember volt, tehát nem irányított ember, ahogyan ma próbálnak bennünket hol erre, hol arra irányítani, hol az egyik, hol a másik árokba sodorva. Luther az úton járt, az út pedig az volt, hogy gondolkodjunk, tegyünk fel kérdéseket, és csak a százszázalékos válaszokkal elégedjünk meg, ne legyünk manipulálhatóak. A másik az, hogy bátor ember volt. Nagyon sokan ma is sok mindent felismernek, ám amikor arra kerülne a sor, hogy hirdessék, álljanak ki mellette, vagy esetleg a bőrüket is vásárra vigyék miatta, akkor jönnek a különböző kifogások, hogy miért pont én, vagy miért éppen nekem kell ezért ennyi nehézséget elszenvednem és hasonlók. Luther nem foglalkozott ezekkel a dolgokkal. Azt mondta: ami világosság nekem, az legyen világosság másoknak is, azaz más emberek is járhassanak abban a világosságban, amelyben én járok – magyarázta a neves irodalomtörténész, aki elmondta, az elmúlt időszakban több kiadványt is közzétettek Lutherrel kapcsolatban, rövidesen megjelenik például egy Luther-füveskönyv is, amit egy szegedi kiadóval közösen adnak ki. Hozzátette, mind kiadványaikkal, mind összejöveteleikkel arra kívánnak buzdítani, hogy gondolkodjunk el azokon a kérdéseken, amelyeket Luther felvetett, és ennek jegyében az elkövetkező hónapokban nyári táborokat, valamint különféle tanfolyamokat is szerveznek, amelyekre a vajdasági érdeklődőket is szeretettel várják.