2024. március 28., csütörtök

A svéd ügyészség megszüntette az előzetes vizsgálatot a WikiLeaks alapítójának ügyében

A svéd ügyészség pénteken bejelentette, hogy megszünteti a WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítója, Julian Assange ellen nemi erőszak gyanúja miatt zajló előzetes vizsgálatot.

Az ausztrál férfi ellen 2010-ben indítottak nyomozást, miután két nő nemi erőszak, illetve molesztálás miatt panaszt tett a svéd hatóságoknál. Assange, aki akkoriban egy előadás miatt járt Stockholmban, megalapozatlannak nevezte a vádakat. 2015-ben a molesztálás vádja elévült, így a svéd ügyészség kénytelen volt megszüntetni a nyomozást abban az ügyben. A nemi erőszak ügyét Marianne Ny svéd főügyész indoklása szerint azért ejtette, mert úgy látta, nem halad a nyomozás, és belátható időn belül nem lett volna lehetőségük Assange letartóztatására. Ny jelezte: a férfi ellen 2010-ben kiadott európai elfogatóparancsot is visszavonták. A főügyész egyúttal figyelmeztetett: ha Assange a nemi erőszak 2020-as elévülése előtt belép Svédországba, újraindulhat ellene az eljárás.
Assange az elmúlt hét évben következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat.
A 45 éves férfi 2012 óta Ecuador londoni nagykövetségén él, ahol azért keresett menedéket, mert attól félt, hogy ha kiadják Svédországnak, akkor Stockholm később kiadhatja az Egyesült Államoknak, ahol a Wikileaks által közölt szigorúan titkos dokumentumok nyilvánosságra hozatala miatt akarják felelősségre vonni, s akár több évtizedes börtönbüntetést is kaphatna.
A brit rendőrség - Marianne Ny svéd főügyész döntése ellenére - közölte pénteken: le fogja tartóztatni a WikiLeaks-alapítót, ha elhagyja a nagykövetség épületét, mert korábban óvadék ellenében került szabadlábra, de bírósági tárgyalására már nem ment el.
"Ez teljes győzelem Julian Assange számára" - mondta Per Samuelsson, a férfi ügyvédje a TT svéd hírügynökségnek. "Szabadon elhagyhatja a nagykövetséget, ha akarja. Természetesen boldog és megkönnyebbült, de azért nehezményezi, hogy ilyen hosszú ideig tartott a dolog" - tette hozzá.
Assange a hír hallatán egy szélesen mosolygó képet posztolt önmagáról a Twitteren.
Assange ennek ellenére sem lehet teljesen felszabadult, hiszen továbbra is kiadhatják az Egyesült Államoknak.
Donald Trump amerikai elnök kormánya áprilisban megerősítette: a WikiLeaks-alapító elfogása kiemelt fontosságú.
A kiszivárogtató oldal a svéd bejelentés után a következőt írta a Twitteren: "Nagy-Britannia nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy kapott-e Julian Assange kiadatására vonatkozó kérelmet az Egyesült Államoktól. Innentől az Egyesült Királyság lesz a figyelem középpontjában."