2024. április 23., kedd

Hamarosan miniszterelnök nélkül

Az Alo tudni véli, hogy az új államfő senkit nem bíz meg kormányalakítással, inkább kiírja a rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat

Közeledik május 30., amikor lejár Tomislav Nikolić államfő mandátuma, Aleksandar Vučić kormányfő, megválasztott államelnök pedig leteszi az államfői esküt. Ezt megelőzően természetesen le kell mondania a kormányfői tisztségről, ami azt eredményezi, hogy megszűnik a köztársasági kormány aktuális összetételének mandátuma. Ha ezt követően 30 napon belül nem alakul meg a kormány következő összetétele, az államfő köteles feloszlatni a köztársasági parlamentet és kiírni a rendkívüli parlamenti választásokat.

Aleksandar Vučić szinte pontosan egy hónapja közölte, hogy egy hónap múlva bejelenti a következő kormányfő nevét. Ez egyelőre nem történt meg és Nebojša Stefanović belügyminiszter, a Szerb Haladó Párt tisztségviselője szerint egyelőre nem is fog. Hamarosan kezdetét veszi a párbeszéd, az egyeztetés időszaka, amely várhatóan június 15. és 20. között ér véget, magyarázta a belügyi tárca első embere, majd részben megcáfolta a sajtóértesüléseket, hogy az ősz folyamán ismét az urnák elé járulhatnak a szerbiai polgárok. Egyelőre nem volt szó az előrehozott köztársasági választások kiírásáról, emelte ki.

Az Alo bulvárlap jutott olyan értesülések birtokába, hogy miután elfoglalja az elnöki tisztséget, Aleksandar Vučić senkit nem bíz meg kormányalakítással, inkább hagyja, hogy lejárjon az alkotmányban meghatározott határidő, ezt követően pedig feloszlatja a parlamentet és kiírja a választásokat, amelyeket augusztusban tarthatnak meg.