2024. április 19., péntek

Döntés van, indoklás nincs

Sajtóinformációk szerint pert veszített a Vajdasági Magyar Diákszövetség az újvidéki Jogtudományi Karral szemben – A diákszervezet nem nyilatkozik, de mint megtudtuk, hamarosan közleménnyel

Közel másfél éve harcol a Vajdasági Magyar Diákszövetség azért, hogy az újvidéki Jogtudományi Karon magyar nyelven is lehetőség legyen felvételi vizsgát tenni. Az ügyben a legutóbbi tárgyalás április 13-án zajlott, s mint a tárgyalást követően megtudtuk, a Vajdasági Magyar Diákszövetség úgy döntött, nem nyilatkozik addig, amíg a bíróság írásbeli indoklást nem ad a döntésről, és bár az írásbeli indoklás a mai napig még nem érkezett meg a szervezethez, a napokban kiszivárogtatott információk alapján a sajtó úgy értesült, hogy elveszítette a pert a Vajdasági Magyar Diákszövetség, az újvidéki Felső Bíróság a kérelem ellen döntött.

A 2015 tavasza óta érvényben lévő tartományi rendelet szerint Vajdaság területén minden egyetemi kar köteles megszervezni a felvételi vizsgát a nemzeti kisebbségek nyelvén, így magyarul is, ám mivel az újvidéki Jogtudományi Kar ennek nem tett eleget, a VaMaDisz diszkriminációra hivatkozva 2015. december 2-án feljelentést tett a jogi kar ellen. A mintegy másfél éve húzódó peres eljárásban mindez idáig nem született döntés.

2016 májusában született ugyan egy ideiglenes, ám kötelező érvényű bírósági határozat, amelynek a végső döntésig érvényben kell maradnia, így az intézmény köteles lett volna akkor, 2016-ban megszervezni magyar nyelven is a felvételit, ám ez nem történt meg.

2016 szeptemberében kellett volna lezajlania a főtárgyalásnak, ám a helyszínen azzal szembesült a VaMaDisz, hogy az illetékes bíró nem jött el, a főtárgyalást pedig így október 10-ére halasztották el. Októberben azzal fogadták őket, hogy új bíró veszi át az ügyet és decemberi időpontot tűztek ki a tárgyalásra. A decemberi tárgyaláson azonban a bíró meg sem jelent, így újabb tárgyalási időpontot tűztek ki február 10-re, döntés azonban ezen a tárgyaláson sem született.

Az április 13-án megtartott tárgyalást követően a VaMaDisz-ban hírzárlat lépett érvénybe: arra hivatkozva, hogy a nem kaptak írásbeli indoklást, a szervezet nem nyilatkozott az elhangzott döntésről. Mint most megtudtuk, a VaMaDisz hamarosan sajtóközleménnyel lép a nyilvánosság elé.

A jogi karral folytatott harc ügyét 2016. november végén ismertették Genfben is, a diákszövetség ugyanis jelen volt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának kisebbségügyi fórumán.