2024. április 16., kedd

Tomislav Nikolić Minszkben

A Népek Barátsága Érdemrenddel tüntették ki a szerbiai államfőt

A munkalátogatáson Fehéroroszországban tartózkodó Tomislav Nikolić tisztségéből távozó államfő tegnap Minszkben vendéglátójával, Alekszandr Lukasenko elnökkel a fehéroroszok szerbiai nagyberuházásairól és a szerbiai cégek fehéroroszországi befektetéseiről, valamint a harmadik országok piacán való megjelenés végett a hadiiparba való közös beruházásokról tárgyalt. Közleményében emlékeztetett arra, hogy első fehéroroszországi elnöki látogatására a barátság jeleként utazott el, és ma sem ért egyet az ország ellen foganatosított nemzetközi szankciókkal. Most, államfői mandátumának végén azzal a szándékkal kereste fel ismét Minszket, hogy összegezzék, mennyire sikerült fejleszteniük a két ország kapcsolatait, és hogyan folytassák ezt a jövőben.

– Szerbia és Fehéroroszország barátsága a mai forrongó világban is tovább tart. Minszk sokat vár

a szerb–kínai együttműködéstől, mivel Kína Szerbiát jelölte ki a Délkelet-Európával való üzleteléséhez szükséges legfontosabb láncszemnek – mondta Nikolić. Az a véleménye, hogy Lukasenko elnök személyében Szerbia új államfője is komoly munkatársra és nagy barátra lel.

Alekszandr Lukasenko tegnap a Népek Barátsága Érdemrenddel tüntette ki Tomislav Nikolićot.

Azt megelőzően a szerbiai államfő megkoszorúzta a Győzelem emlékművét – olvasható az államfő sajtószolgálatának a közleményében.