2024. március 29., péntek

A szombat estét töltse a múzeumban!

Gyermekprogram, várostörténeti séta, kiállítás, irodalmi est, toronylátogatás a Múzeumok Éjszakája alkalmából

Mindenki számára könnyed, nyáresti szellemi kirándulásként is kiváló időtöltés lehet a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozat, amelyet a hagyományokhoz híven az idén is megrendeznek szombaton Zentán.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

– Ilyenkor minden múzeum arra törekszik, hogy felhívja a polgárok figyelmét az intézményre – jegyezte meg Pejin Attila, a zentai múzeum vezetője, s hozzátette, hogy ilyenkor általában azok is megtekintik az intézmény állandó kiállítását, akik év közben nem látogatják a múzeumot.

Pejin szerint ezen a napon a programok bizonyos tekintetben az egykori mozihoz hasonlóan közösségi élményt nyújtanak, s nagyon örülnek annak, hogy ilyenkor egész családok térnek be a múzeumba.

Az idei Múzeumok Éjszakájának „fő attrakciója” az intézmény fennállásának hetvenedik évfordulója jegyében készülő 70 év – 70 tárgy című kiállítás megnyitója lesz, amely 18 órakor kezdődik. A kiállítás keretében bemutatásra kerülő tárgyakat ezúttal nem tematizálták – jegyezte meg a múzeum vezetője, s elmondta azt is, hogy a bemutatásra szánt tárgyak egyrészt elmesélik a kiállítás történetét, másrészt olyan történelmi emlékek is megtekinthetők lesznek, amelyek eddig valamiért nem tudtak beleilleszkedni a kiállítások témáiba, most viszont az ünnep alkalmából ezeket is kiállítják. A legkisebbek számára a Gyermekbarátok Egyesületének szervezésében délelőtt 10 órától rendeznek játékos múzeumlátogatást Burány Katalin múzeumpedagógus és muzeológus vezetésével, 16 órától pedig Álmodjunk sétálóutcát! címmel Pejin Attila történész és muzeológus vezetésével rendhagyó történelmi sétán vehetnek részt az érdeklődők. A túra ezúttal a fennállásának úgyszintén hetvenedik évfordulóját ünneplő Városi Könyvtár elől indul, s a résztvevők a Posta utcát és a Fő teret járják be. A sétával az útvonal jelentőségére szeretnék felhívni a zentaiak figyelmét, hiszen a városnak régóta nincs korzója, ez az útszakasz pedig mindenképpen ideális sétálózóna lehetne.

– Szeretném, ha az itt lévő értékek rögződnének az emberekben, mivel a városnak e része lényegében Zenta egy kis ékszerdoboza, amelyet nemcsak az ide látogatóknak kellene mutogatni, hanem a zentaiak is igazán birtokukba vehetnék – hangsúlyozta beszélgetőtársunk.

18 és 22 óra között a Stevan Sremac emlékházat, 20–23.30 óráig pedig a Zentai Csata Emlékkilátót is meglátogathatják az érdeklődők. A csoportok Raško Ramadanski régész és muzeológus vezetésével sétálhatnak föl a városháza tornyába. A látogatók biztonsága érdekében a szervezők korlátozott létszámú – 20 fős – csoportokat kalauzolnak, ezért csak előre kiváltott jeggyel lehet jelentkezni. Az ingyenes jegyek mindennap 7 és 15 óra között, de legkésőbb 19-én, pénteken 15 óráig vehetők át az idegenforgalmi szervezet Fő tér 1. alatti irodájában.

A Múzeumok Éjszakája a Városi Múzeumban 22 órától a zEtna internetes irodalmi folyóirat és könyvkiadó irodalmi estjével zárul. A múzeum szombaton egész nap, reggel 9 órától éjfélig, szabadon látogatható.