2024. március 28., csütörtök

Zentai liszt Ausztráliába is

Öt új durum- és négytojásos tésztát gyártanak – A Žitoprometban már készülnek az aratásra

A zentai Žitopromet az elmúlt időszakban is növelni tudta a termelékenységét, ennek köszönhetően tavaly már 65 000 tonna búzát dolgoztak föl, ami 14 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Fotó: Fodor István

Fotó: Fodor István

A korábbi években sosem sikerült elérni a 60 000 tonnát, 57 000 tonna volt a legnagyobb mennyiség. A tésztagyár 6300 tonna különböző tésztát állított elő és értékesített a hazai és a külföldi piacokon, vagyis a termelés 7 százalékkal növekedett. A gyár a termékkínálatát is növelni tudta, öt új durumtésztával jelent meg a piacon, amihez azonban külföldről szerzi be a lisztet. Mint Predrag Đurović cégvezető elmondta, a piac jól fogadta az új, olasz minőségű durumtésztákat, amelyek olcsóbbak a behozataliaknál. A tésztakínálat négy új, tojás hozzáadásával készülő tésztával is bővült, ezeket egy nagybecskereki céggel gyártatják, de Sentella márkanéven és minőséggel forgalmazzák.

A Žitopromet péksége évente 1850 tonna kenyeret és egyéb pékárut állított elő, s a fogyasztóbarát áraknak köszönhetően az idén várható, hogy a pékség tovább növeli a termelését, és év végéig eléri a 2200 tonna pékárut. Mint ismeretes, a nagykikindai mezőgazdasági felügyelő feljelentette a Žitopromet sütőipari részlegét, mert az államilag megszabott árnál olcsóbban árusította a kenyeret, és nem az előírásos arányban forgalmaztak fehér kenyeret, hanem a fogyasztói igényeket figyelembe véve több barna kenyeret sütnek. A piaci logikát követve nem változtattak a kenyér árán.

– A búza jelenlegi ára 17,5 dinár körül alakul, az 500-as kenyérliszt nagykereskedelmi ára pedig 22-23 dinár, nagyon alacsony. Öt évvel ezelőtt például 32-33 dinárba került a kenyérliszt. Az alacsony búzaár nem jó senkinek, sem a búzatermelőknek, sem pedig a malmoknak. A termelési költségek viszont évről évre növekednek, az egyéb alapanyagok, az energia árának emelkedése miatt. A nehéz gazdálkodási körülmények ellenére tavaly négy százalékkal növelni tudtuk a nyereséget, és ez nagyon jó eredménynek számít. Mindezt a 190 alkalmazottunkkal értük el.

Az idei aratásra már javában készülünk, a tárolókapacitásokat felkészítettük, és a korábbi évek tapasztalatai alapján az idén 80–85 000 tonna búzatermésre számítunk, aminek a nagy részét, több mint 70 000 tonnát, szeretnénk feldolgozni. Az idei búza árának kialakítása az állami intézkedésektől is függ, egyelőre semmi biztosat nem tudunk mondani, mindenesetre a kenyérnek való felvásárlására már ötmillió euró bankhitelt biztosítottunk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan zavartalan lehessen a búzatermesztők kifizetése. Odafigyelünk, hogy minden gazdálkodó idejében megkapja a termésért járó pénzt, ami nyersanyagbázisunk megőrzésének az alapja évek óta – mondta Predrag Đurović.