2024. március 29., péntek

Adjátok vissza a pénzünket!

A Vajdasági Rádió- és Televízió Függetlenség szakszervezete tegnap délután egyórás figyelmeztető sztrájkot tartott, több tucatnyi kolléga részvételével. Darko Šper ágazati szakszervezeti vezető megköszönte nekik azt, hogy annak ellenére, hogy „egyesek nyomást gyakoroltak rájuk, és fizetéscsökkentéssel fenyegették meg őket”, mégis eljöttek az összejövetelre.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

A szakszervezeti vezető a tiltakozáson egyértelművé tette azt, hogy figyelmeztető munkabeszüntetésük egyetlen oka a foglalkoztatottak anyagi helyzete. Elhangzott, hogy a 10 százalékos bércsökkentés leginkább azokra „vonatkozott” a médiaházban, akik egyébként is minimálbéreket kaptak kézhez. Felolvasták pontos követeléseiket: Síkra szállnak a törvénytelen módon eltulajdonított, 10 százalékos bérrész visszaadásáért, a követelés az elmúlt hónapokra is vonatkozik. – Adjátok vissza a pénzünket! – skandálták. Követeléseik között szerepel a pénzvisszafizetés dinamikájának meghatározása, továbbá a béremelés, a munkabér, az egytálétel, a nyaralási pótlék és a szorzószámok korrekciója, továbbá a kollektív munkaszerződés módosítása révén. Azt is követelik, hogy vegyék fel állandó munkaviszonyt teremtve mindazokat, akik esetenként évtizedeket is feláldoztak az életükből a Házért, jelenleg viszont ügynökségek közvetítésével, bizonytalanságban alkalmazza őket a közszolgálati médiaház. Elhangzott, hogy a Szerbiai Rádió- és Televízió szakszervezetében befagyasztották ugyan a figyelmeztető sztrájkra vonatkozó döntést, de mint ahogy ennek a szakszervezet vezetőjének a tegnapi tüntetésen felolvasott leveléből kiderül: A szerbiai kollégák nem állnak el követeléseiktől, és bármikor készen állnak a munkabeszüntetés megkezdésére! A befagyasztásra azért került sor, mert Belgrádban ügynökségi közvetítéssel a reménynek helyet szorító megbeszélések folynak a szakszervezet és a munkáltató között, ezért a szakszervezet úgy döntött, hogy – együttműködési hajlandóságot bizonyítva – egyelőre eláll a sztrájktól. Ezek a tárgyalások ma folytatódnak, a VRT tiltakozó dolgozói remélik, hogy hasonlómód ebben az intézményben is megoldást találhatnak az előállt helyzetre, hiszen követeléseik szinte identikusak.

A VRT Függetlenség szakszervezetének illetékesei tegnapelőtt tárgyaltak Klemm Józseffel, a médiaház vezérigazgatójának helyettesével, ez a másfél órás beszélgetés eredményes volt. Kiderült, hogy az egytálétel és a nyaralási pótlék kérdésén kívül a VRT vezetősége nem illetékes a többi kérés elbírálásának kérdésében. Jövő héten már közölni fogják, hogy e két tétel tekintetében mit ajánlanak fel a dolgozóknak. A többi követeléssel minden bizonnyal az illetékes minisztériumhoz kell majd fordulniuk.

Az összejövetelen Tóth Bátori Erzsébet, a Függetlenség tartományi vezetője is felszólalt, támogatásról biztosítva az egybegyűlteket. Zakinszky Márk sportújságíró magyarul is felolvasta a szakszervezet négy pontba foglalt követeléseit.