2024. április 25., csütörtök

Színes program a múzeumban

A Topolya Község Múzeuma immár kilencedik alkalommal vesz részt a Múzeumok Éjszakája elnevezésű rendezvénysorozatban. Az idei programról, amelyre május 20-án, szombaton kerül sor, Gazsó Hargita muzeológust, az intézmény vezetőjét kérdeztük:

-Be szeretnénk mutatni a látogatóknak, hogy mit gyűjtöttünk az elmúlt időszakban mindenféle témában. Nem tudunk természetesen mindent bemutatni, hisz 2002 óta sok minden összegyűlt, hanem egy válogatást. Ezt ketten készítjük Radaković Marina régésszel. Nemcsak a tárgyakat mutatjuk be, hanem a tárgyakhoz kötődő emlékeket is, az adott tárgyakat adományozók történeteiből vett idézetek, hanganyagok, videók is láthatóak lesznek a tárgyak mellett, éppen ezért egy pszichológus, Mengyán Pletikosić Ildikó fogja megnyitni a kiállítást – mondta el Gazsó.

A kiállítás hat órakor nyílik. 19 órakor kerül sor a 130 éve született grafikusművész, Balázs G. Árpád munkásságát bemutató tárlat megnyitójára. A modern művészgrafika vajdasági úttörője címet viselő kiállítás szerzője dr. Ninkov Kovačev Olga művészettörténész. A tárlatot dr. Baranyi Anna, topolyai származású, Budapesten élő művészettörténész nyitja meg. Húsz órától pedig a nagybecskereki fiatal művész, Roni Beraha csellókoncertjére kerül sor, amelynek során Bach szvitjei csendülnek fel.

-Ha jó idő lesz, ezt a műsort megelőzi egy játékos árverés, amellyel azt akarjuk bemutatni, hogy árverés útján is kerülhet a múzeumokba egy-egy tárgy. Ezt a programot elsősorban a gyerekeknek szánjuk, de szerintem minden generációnak érdekes lehet – fogalmazott Gazsó Hargita. A rendezvényt a Hompot borászat támogatja. A rendezvények látogatása ingyenes.

A MŰVÉSZETEK TÜKRÉBEN

A topolyai Művelődési Ház harmadik éve kapcsolódik be a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvénysorozatba. Tavaly és tavalyelőtt a tájház adott otthont a rendezvénynek, az idén viszont a felújított Művésztelepen zajlik le az esemény. A rendezvény keretében kézműves játszóház várja a gyerekeket, Budai Sinkovics Margit vezetésével. A játszóház 15.30-kor nyitja meg kapuit. A létszám korlátozott, ezért az érdeklődőknek be kell jelentkezniük a 024-713-515-ös telefonszámon vagy a kultura@stcable.net e-mail-címen. Azoknak a gyerekeknek, akik nem tudnak hogyan kijutni a Művésztelepre, a mezőgazdasági iskolától tudják megoldani a fuvart a szervezők. A Múzeumok Éjszakája keretében kiállítás nyílik amatőr képzőművészek alkotásaiból, amelyek az Amatőr Képzőművészek Községi Szemléjére beérkezett pályamunkák. A kiállítást Zsáki István nyitja meg 18 órakor. Ezt követően a topolyai Cantus Firmus kamarakórus koncertjét hallgathatják meg azok, akik ellátogatnak a felújított Művésztelepre.