2024. április 20., szombat

Versenyek és gitáros találkozó

Az adai Bartók Béla Zeneiskola diákjai eredményesen szerepelnek a versenyeken

Az adai zeneiskolának nagyon fontos, hogy a diákjai minél több versenyen vegyenek részt, és ezeken jó eredményeket érjenek el, mint tették is az elmúlt hónapokban országszerte.

Bács Annamária iskolaigazgató szerint azonban legalább olyan fontosak az olyan rendezvények, mint amilyen az április végén tizenkettedik alkalommal megtartott Tisza menti zeneiskolák találkozója volt, amelynek ez alkalommal az adai Bartók Béla Zeneiskola volt a házigazdája. A találkozóra gitártanszakon tanuló diákok érkeztek tanáraikkal Magyarkanizsáról, Zentáról és Adáról, valamint első alkalommal Szegedről és Törökkanizsáról. Az igazgató megjegyezte, hogy a találkozó kitűnő alkalom volt arra, hogy a diákok barátkozzanak, tanuljanak egymástól és repertoárt cseréljenek, ugyanakkor a hangverseny révén népszerűsítsék a komolyzenét.

– Az idei gitáros találkozón 26 diák lépett föl, ők 8 tanár kíséretében érkeztek Adára. A diákok bő kétórás, gyönyörű koncertet adtak, amelyen gitármuzsikát hallhattunk a legkisebb diákoktól a végzősökig. Nagyon fontos, hogy a zeneiskolában a diákok ne csak a négy falnak muzsikáljanak, hanem kimenjünk és megmutassuk, hogy mit tanultak és mit tudnak a gyerekek – magyarázta Bács Annamária. – A gitáros találkozó ötlete Pálos Denisz zentai és Szabó Zoltán adai gitártanároktól származik, akik kitalálták, hogy milyen jó lenne, ha a zeneiskolák gitáros tanszakai minden évben összejönnének egy muzsikálásra, és a gyerekek megismerkednének egymással. A találkozó nem verseny jellegű, az a célja, hogy a tanárok és diákok meghallgassák egymást, tanuljanak és barátkozzanak. A találkozók tágítják a gyerekek látókörét, és egyfajta hajtóerőt jelentenek a számukra, mert felmérhetik, hogy a többiekhez képest jelenleg hol tartanak a gitármuzsikával, illetve hova juthatnak. Köszönet a Tartományi Oktatási Titkárságnak és Nyilas Mihály titkárnak a támogatásért, mert nélkülük ezt nem tudtuk volna megvalósítani. A tartományi titkárság 25 000 dinárral segítette a találkozót, ebből a költségek nagy részét lefedtük, a maradékot az iskola állta – közölte az zenede igazgatója.

Az adai zeneiskola számára fontosak a versenyek, mert ezek szakmai visszajelzések az oktatás és az iskola színvonalát illetően, bizonyítják az intézmény létjogosultságát és munkáját – tudtuk meg Bács Annamáriától, aki elmondta, hogy az idén is számos versenyen vettek részt a diákok. A múlt csütörtökön Nagybecskereken a szerbiai zeneiskolák hatvanegyedik fesztiválján négytagú csapattal indult az adai zeneiskola, és második helyezést ért el. Egyéniben Tóth Dalma zongorán dicséretben részesült, Nagypál Zsófia fuvolán harmadik lett, Virág Borbála hegedűn második helyezést ért el, Bognár Odett tamburán pedig az első helyen végzett. Az igazgató megjegyezte, hogy februárban a szabadkai Femus versenyen két fuvolás, Nagypál Zsófia és Holló Debóra második helyezést ért el. Márciusban a topolyai zenei napokon első lett Lea és Dunja Vorgić zongorán, második helyezést ért el Pálfi Péter gitáron, Tóth Dalma, Fehér Ivonn, Kocsis Zsanett zongorán, Vastag Ivett hegedűn és Branislav Gruborović harmonikán, valamint harmadik lett Berec Katinka zongorán és Mihalek Bálint gitáron. A szabadkai tamburaversenyen Bognár Odett második helyen végzett, a belgrádi nemzetközi harmonikafesztiválon pedig Branislav Gruborović második helyezést ért el. Emellett a diákok versenyen vesznek részt Óbecsén, Szabadkán és Belgrádban.