2024. április 25., csütörtök
PORTRÉ

„A foci nem ismer életkort”

Több mint hatszáz, Romában lejátszott mérkőzés és 250 olasz bajnoki gól után minden bizonnyal befejezi a profi labdarúgást Francesco Totti. Az olasz Aranyifjú 1992, vagyis 16 éves kora óta az olasz főváros Farkasai között játszik, és a modern labdarúgásban az idők során a klubhűség szimbólumává vált. Tottit 2004-ben beválasztották a FIFA 100-ba, a száz legnagyobb élő labdarúgó közé.

Francesco Totti olasz labdarúgó Róma Porta Metronia negyedében született. Már kisgyerekként a Roma egykori kapitánya, Giuseppe Giannini volt a példaképe, míg nálánál idősebb társaival rúgta a bőrt. Gyerekéveiben a Fortitudo, a Smit Trastevere és a Lodigiani csapatokban fordult meg, ezután pedig elutasított egy Milanóból érkezett felkérést. A tehetséges gyereket anyja kívánta a fővárosban tartani, ahol a rivális Laziót a Roma előzte meg megszerzésekor. Totti 1989-ben került a csapat ifi keretébe.

Vujadin Boškov, a csapat edzője 1992-ben alkalmazta először felnőtt mérkőzésen, amikor a Brescia elleni idegenbeli győzelem utolsó perceiben kapott játéklehetőséget. Első góljára 1994-ig kellett várni, ezt követően aztán egyre többet játszott, és egyre több találatot szerzett.

Totti fizikálisan és mentálisan egyaránt felnőtt játékossá Zdenek Zeman edzősködése alatt vált, az 1997-től 1999-ig tartó periódusban. A csatár a 97/98-as szezonban 13 gólt lőtt – először két számjegyű mennyiséget karrierje során –, és bajnoki negyedik helyig segítette a Farkasokat. 1998 októberében a Serie A történetének legfiatalabb csapatkapitánya lett mindössze 22 évesen, miközben teljesedett játékosi repertoárja – irányító és szélső támadó szerepben egyaránt jól feltalálta magát a cseh mester 4-3-3-as formációjában.

A 2000/2001-es szezon elhozta addigi karrierjének legnagyobb sikerét, Totti ugyanis megnyerte a Scudettót, az olasz bajnoki címet. Ebben az időszakban a sztárcsatár Gabriel Batistuta mögött második számú csatárként, máskor pedig irányítóként játszott, amely szerepben szintén briliánsan szerepelt.

Lucciano Spaletti edzősködésétől kezdve Totti a formáció csatárposztjára került, s ennek eredményeként a 2006/07-es szezonban egyéni rekordot jelentő 26 találatot ért el az olasz első osztályban. Karrierje második felében és a végén aztán – rövidebb formahanyatlást követően – az irányító- és csatárszerepben is játszott, csapata örökös kapitányaként az éppen legszükségesebb posztokon egészítette ki azt. Az utolsó években Tottit egyfajta szupercsereként tartották számon.

A veterán visszavonulásának bejelentésekor már 250 Roma-beli találatnál tartott, ennek kapcsán mondta el: „Mindig is úgy tartottam, a csapat érdekei az elsődlegesek, a személyes ambíciókat mindenkinek félre kell tennie.” A 40 évesen is aktív játékost sokszor kérdezték már, mi a titka hosszú professzionális pályájának: „Minden a szenvedélyen áll vagy bukik. Minden más, ami a csúcsra juttat, csak emiatt lehetséges, a szenvedély be tudja bizonyítani, hogy a labdarúgás nem ismer életkort. Ha vigyázol magadra, miközben jól teljesítesz, az évek nem számítanak.

Ami miatt kérdőjeles lehet Totti visszavonulása, az éppen az ő egyik kijelentése. Egy sajtónyilvános római eseményen újságírók megkérdezték a 40 éves csatárt, valóban május 28-án, a Serie A utolsó fordulójában játssza-e pályafutása utolsó mérkőzését, s ő erre egyszerűen azt válaszolta: „Nem tudom.”

Névjegy

Név: Francesco Totti

Becenév: Aranyifjú, Róma királya, Gladiátor, A nagy gyerek

Születésnap: 1976. szeptember 27.

Nemzetiség: olasz

Magassasság: 1,8 méter

Domináns láb: jobb

Poszt: csatár, támadó középpályás

Felnőtt klubok: AS Roma (1992–)

Mérkőzések száma (gólok): 617 (250)

Válogatott mérkőzések (gólok): 58 (9)

Díjak, elismerések, trófeák: Serie A első hely, (2000/01), Olasz Kupa (2006/07, 2007/08), Olasz Szuperkupa (2001, 2007), világbajnoki aranyérem (2006), a Serie A legjobb fiatal labdarúgója (1999), a Serie A legjobb olasz játékosa (2000, 2003), a Serie A legszebb gólja (2005, 2006), a Serie A gólkirálya (2006/07)