2024. április 25., csütörtök

Politikai mozgolódás Koszovóban

Két nagy választási koalíció és egy önálló párt indul a június 11-i parlamenti választáson

Kedden késő este két nagy táborra oszlott fel a koszovói politikai színtér. Egyik oldalon egyebek mellett azok a politikai pártok fogtak össze és alkottak választási koalíciót, amelyek bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek a koszovói kormánnyal szemben – Szövetség Koszovó Jövőjéért (ABK), Koszovói Demokrata Párt (DPK), Kezdeményezés Koszovóért (IK), valamint kilenc kisebb párt –, a másik koalíciót, a mostantól Béke koalíciónak nevezett blokkot pedig a Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK), a Szövetség az Új Koszovóért (ANK) és az Alternatíva kezdeményezés alkotja – tette közzé a Beta hírügynökség.

Isa Mustafa eddigi kormányfőnek, a DSK elnökének, kedden este sikerült meggyőznie Behgjet Pacollit, az ANK elnökét, hogy a Béke koalíciót, ne pedig Hashim Thaçi koszovói államfő DPK-ját támogassa. A körülmények ismerői szerint emiatt döntött a tavaly óta Kadri Veselji által vezett DPK amellett, hogy inkább az eddigi ellenzéket támogatja. A koalíció kormányfőjelöltje, azaz majdani listavezetője a parlamenti választáson Ramush Haradinaj, az ABK elnöke, a valamikori Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyik vezetője lesz.

A tavalyi parlamenti választás eredményeit elemzők szerint az ABK–DPK–IK koalíció nagyjából 100 ezer vokssal többre számíthat a június 11-re kitűzött választáson, mint a DSK–ANK koalíció. Az Önrendelkezés mozgalom senkivel nem lépett koalícióra, ezúttal is önállóan indul a választáson.

A bizalmatlansági indítványt az ellenzéki Önrendelkezés és az ABK képviselői, valamint tizenkét kormánypárti képviselő nyújtotta be, végül azonban a nagyobbik kormánypárt, a DPK is támogatta.

A Koszovói Képviselőház múlt héten 78 igennel, 34 nemmel és 3 tartózkodással szavazta meg a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet elsősorban a Koszovó és a Montenegró közötti demarkációs vonal meghúzásáról szóló döntés okán kezdeményezett az ellenzék. A hatalom hosszabb ideje igyekezett közös álláspontot kialakítani a szóban forgó témában, ennek a parlamenti döntésnek a meghozatala nélkül ugyanis Koszovó nem reménykedhet a vízumkényszer enyhítésében.