2024. április 25., csütörtök

Az MK Commerc a legnagyobb gabonakereskedő

A szakmai zsűri értékelése alapján a gabonafélék és az olajnövények legnagyobb exportőrének kiáltották ki az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron az MK Commerce-t.

Tavaly az egy évvel korábbihoz képest 16,2 százalékkal növekedett a szerbiai mezőgazdasági-élelmiszeripari termékek kivitele, ez pedig negyed részben az MK Commerce érdeme.

– A megvalósított kivitel részint a kemény munka, részint a cég és a vezetőség harmincéves tapasztalatának eredménye. Szerbiában és Ukrajnában több mint 40 000 hektár termőföldet művelünk, az MK csoportnak megbízható és világszerte elismert partnerei vannak, többek között

a Cargill, a Glencore, a Nidera... Az MK csoportnak 300 000 tonna kapacitású cukorsilói vannak,

emellett maga az MK Commerse 500 000 tonna kapacitású raktárakkal rendelkezik, amelyek Vajdaság területén szinte 14 kilométerenként megtalálhatók – ismertette Nemanja Vuković, az MK Commerce igazgatója a díj átvételekor.

Az MK Commerce évente több mint 230 millió eurós forgalmat valósít meg, egymillió tonna gabonával kereskedik, négy malmában 140 000 tonna búza- és kukoricalisztet állít elő. Termékeinek kétharmadát külföldön értékesíti, ebből mintegy 100 millió euró bevétele van évente.
A vásáron a legnagyobb lisztkivitelért járó díjat a Žito Bačkának ítélték oda, amely szintén az MK csoportba tartozik.