Sokszínűségre hangolódva

Lukács Melinda

2017. május 18., 16:23 >> 2017. május 21., 08:31

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az idei, 62. Eurovíziós Dalfesztiválra, Jamala tavalyi győzelme után Ukrajnában került sor. A fesztivál sok meglepetést tartogatott. Ez persze nem vonatkozik a pucér hátsójú, önfeledten táncoló fickóra, aki épp Jamala fellépése idején szökkent fel a színpadra, habár kétségkívül meglepte az énekesnőt, a biztonságiakat, az operatőröket és a szemfüles nézőket. Sokkal inkább a dalok változatossága volt érdekes, az egyediségre való törekvés jellemezte az idei rendezvényt. A dalfesztivál hivatalos mottója az Ünnepeljük a sokszínűséget volt, és a versenyt valóban a sokszínűség jellemezte. Ízlésekről persze lehet vitatkozni, de nem biztos, hogy érdemes. Ha a dalok színvonala kétségbe is vonható, azt nem lehet mondani, hogy mind egy kaptafára ment. Azt sem, hogy kizárólag a gazdag látványeffektusok számítanak, hiszen ez pont az idei győztes portugál produkcióra egyáltalán nem volt jellemző. Sokkal inkább Salvador Sobral különleges előadásmódja volt magával ragadó, megérintette azokat is, akik egy kukkot sem értettek a szövegből.

Salvador Sobral

A versenyzők pontszámai a szakzsűri és a nézők szavazatai alapján álltak össze, ez adta meg a végeredményt. Az első elődöntő során mind a zsűri, mind a nézők részéről is Portugália emelkedett ki, míg a második elődöntőben Bulgária. Portugália győzelme ebből a szempontból talán nem volt meglepő, de mindenképpen újdonságokat hozott. Első ízben győztek, sőt először jutottak be az első ötbe, és mivel 53 éve lépnek fel a dalfesztiválon, ez lett a leghosszabb győzelem nélküli részvétel. Ráadásul tíz év óta ez az első győztes dal, amelyet az előadó teljes egészében országa nyelvén adott elő, a legutóbbi tíz évvel ezelőtt pont Szerbia volt, Marija Šerifović Molitva című dalával. A győztes Portugáliát a képzeletbeli dobogón Bulgária és Moldova követte, mindhárom ország idén érte el a legmagasabb helyezést, amióta részt vesznek a dalfesztiválon. Talán ez is bizonyítja, hogy megéri kitartónak lenni.

Az idei Eurovíziós Dalfesztiválra sokan még csak keresik a szavakat, hol meglepő, hol meghökkentő, hol különleges látvány tárult elénk, mondhatni szürreális volt az egész. A román fellépő jódlizott; a horvát Jacques Houdek szinte saját magával duettezett és még a ruhája is felemás volt, félig bőrdzseki, félig zakó; az írországi énekes hangja is a meglepetés erejével hatott; az olasz énekes táncosa gorillajelmezben ropta az igencsak fülbemászó dalra; az ausztriai versenyző „felpattant a Holdra”; a fehéroroszok csipkés gitárjától mindenki elámult; de érdekes produkciókat láthattunk például az azerbajdzsáni és a norvég fellépőktől is. Moldova egyfajta esküvői hangulattal dobta fel a versenyt. A The SunStroke Project együttes hét évvel ezelőtt is képviselte Moldovát, akkor a lista vége felé landoltak, ezúttal viszont a harmadik helyre kapaszkodtak fel. Az elmúlt években a szaxofonosuk valóságos internetes mém lett. Bulgária egy fiatal versenyzőt küldött, aki nem csupán a menő hajviseletével, hanem az énektudásával és az általa előadott dallal is meghódította mind a zsűrit, mind a nézőket. Pápai Joci a roma zenei kultúrát mutatta be európai színpadon, és különleges hangulatú dallal érkezett a belga versenyző is.

Azután persze idén is voltak dalok, amelyek egyesek szerint már ismert slágerekre hasonlítottak, a ciprusi Hovig Gravity című dala Rag'n'Bone Human című dalára emlékeztetett, a spanyol Manuel Navarro Do It For Your Loverja pedig Bruno Mars The Lazy Songjára.

A volt Jugoszlávia területéről Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró és Macedónia versenyzett, a döntőbe csak Horvátország jutott be. Szerbiát Tijana Bogićević képviselte az In Too Deep című dallal. Nem sokon múlt, hogy nem jutott be a döntőbe, három ponttal maradt le a dán versenyzőtől. Egyesek szerint jó az, hogy Szerbia világviszonylatban mondhatni trendi stílusú dallal is képes előrukkolni, mások szerint Szerbiának csakis balkáni hangzású, mély balladákkal kell jelentkeznie, amit kizárólag szerb nyelven ad elő a versenyző. Ez nagy vitát eredményezett a világhálón.

A produkciók bemutatása után a verseny következő érdekes része a szavazás. Idén talán kevésbé volt érezhető az, hogy a szomszédos országok egymásnak adják a legtöbb pontot, habár ebben sincs semmi furcsaság. Nyilván jobban ismerik az előadót, talán többet is koncertezik a térségben, közelebb áll hozzájuk a hangzásvilága. Érdekes viszont megfigyelni, hogyan oszlanak meg a zsűri és a nézői szavazatok. Ami Szerbiát illeti az elődöntőben nem volt nagy eltérés, a zsűri 10., a nézők 11. helyre várták Tijanát. Nagyobb volt a különbség Magyarország esetében. Pápai Jocit a döntőben a zsűri 17. helyre tette, míg a nézők a 7.-re. Mint azt tudjuk, Pápai Joci végül 8. lett. Horvátország esetében nagyon hasonló volt a helyzet, a nézőknek jobban tetszett, mint a zsűrinek. Pont fordítva történt viszont az ausztráliai versenyzővel, akit a zsűri a döntőben a 4. helyre várt, a nézők pedig a lista csaknem legaljára. Sok vélemény olvasható arról, hogy Ausztráliának semmi keresnivalója sincs az Eurovíziós Dalfesztiválon, hiszen nem is európai ország. Ez így van, de például Örményország sem az, mégis részt vesz a dalversenyen.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége

Magyar Szó© 2003 - 2018     Impresszum | Adatvédelem | Előfizetés | Kapcsolat | Marketing | Közbeszerzés (Javna nabavka) | Dokumenti i pravilnici

Támogato: Bethlen Gábor alap