2024. április 25., csütörtök

Falfestmények a városközpontban

Újvidék belvárosában érdekes falfestmények jelentek meg, a Mihajlo Pupin sugárút, az Ilija Ognjanović és a Modena utca közötti részen.

Fiatal művésznövendékek falfestményeket rajzoltak Újvidék központjában, a járókelőknek tetszik az alkotás, reméljük nem tűnnek el a reklámplakátok alatt (Halász Gyula felvétele)

Fiatal művésznövendékek falfestményeket rajzoltak Újvidék központjában, a járókelőknek tetszik az alkotás, reméljük nem tűnnek el a reklámplakátok alatt (Halász Gyula felvétele)

A falfestmények amerikai és szerb tudósokat, valamint képregényhősöket ábrázolnak. Az elmúlt napokban a falfestményeket az Educons Akadémia Klasszikus Képzőművészeti Szakának a diákjai készítették az Amerikai Kultúra Napjai Újvidéken rendezvénysorozat keretében. A ritkaságnak számító falfestményeket a fiatal művészek saját kreatív ötleteikkel tették gazdagabbá.

– Az eredeti ötlet az volt, hogy Szerbiát és az Amerikai Egyesült Államokat különféle művészeti formákon keresztül, ismert személyek ábrázolásával közelebb hozzuk egymáshoz. A falfestmények egy egészet képeznek, gondolok itt a képregényekre és a szívekbe helyezett tükrökre is. A tükröket a szem magasságában helyeztük el, szerintem nagyon érdekes lesz – magyarázta Dragana Malešević, az Akadémia szakmunkatársa. A járókelőknek egyelőre tetszenek a falfestmények, de ez sajnos még nem jelenti azt, hogy egy idő múlva nem ragasztják le őket különféle reklámokkal, plakátokkal, hiszen a városközpont igen forgalmas részén helyezkednek el. A Dnevnik napilapnak nyilatkozva az Akadémia szakmunkatársa elmondta, hogy a diákok falfestményeikkel szép üzenetet küldtek, remélik, hogy sokáig láthatóak lesznek alkotásaik.

Emlékeztetőül, az Amerikai Kultúra Napjai rendezvénysorozat keretében májusban amerikai és újvidéki művészek 6 különböző irányzaton keresztül mutatkoznak be. A Wings of Dixie katonai zenekar műhelymunkát tartott, majd koncertet adott az M Stúdióban. Szerveznek majd gördeszkaversenyt is a skate parkban, több színházi előadást bemutatnak, amelyekben Woody Allen művei jelennek meg. Amerikai szerzők képregény-kiállítását is megtekinthetjük majd, a Művelődési Központban klasszikus amerikai filmeket vetítenek.