2024. április 24., szerda

Vendégjátékok és fesztiválszezon az Újvidéki Színházban

Az Újvidéki Színház színpadán május folyamán több vendégelőadást is láthatott a közönség. Május 15-én a Work in Прогрес című produkciót vitték színre, ennek kapcsán Lénárd Róbert művészeti vezetővel beszélgettünk a színház májusi tartalmairól, illetve a színházi fesztiválszezon közeledtéről.

Milyen szempontok alapján hívtok meg vendégszereplésre egy-egy színházat/produkciót, és mi volt a döntő a Work in Прогрес és a Kispolgári nász előadások esetében?

– Az Újvidéki Színház nem csupán meghívásos alapon helyez a havi játékrendjébe produkciókat; vannak különböző együttműködések, amelyeket a segítő szándék hozott létre. Ilyen a májusi repertoár két vendégjátéka is. A cservenkai színtársulat Kispolgári nász című, magyarul ritkán játszott Brecht-darabja régi partnerünk, Željka Jelić felajánlása révén jött létre, akinek monodrámáját, a Rotterdami Erasmus nyomán készült A balgaság dicséretét többször is játszotta befogadott előadásként az Újvidéki Színház. A Work in Прогрес kicsit többről szól ennél: az új cirkusz műfaja Szerbiában jóformán csak néhány vendégszereplésből ismeretes, a Kreativni pogon pedig ezt szerette volna vidékünkön is meghonosítani. Ehhez kerestek partnert, és az Újvidéki Színházban meg is találták. Mi tulajdonképpen a teret adtuk ehhez a projektumhoz.

Mesélj kicsit még a Work in Прогрес-ről, ugyanis egy meglehetősen friss előadásról van szó, ami korántsem hagyományos színházi produkció, koreográfiája és rendezése Táborosi Margaréta nevéhez fűződik.

– A Work in Прогрес sem hagyományos színházi előadás, sem pedig hagyományos értelemben vett cirkuszi produkció. Ennek a hivatalos műfaji besorolása új cirkusz, ami valóban nem túl elterjedt Szerbiában (a BITEF fesztiválnak volt pár éve új cirkusz-tematikájú programja, a NOMUS-on pedig szerepelt két éve a ReCirquel nevű magyar formáció, amely jelenleg európai szinten is elismert társulat). Ez valószínűleg azért van így, mert nagyon komoly szaktudást kell felmutatni mind színházi, mind pedig cirkuszművészeti szempontból. Ezzel a fúzióval próbálkozott meg a Kreativni pogon és Táborosi Margaréta, az eredmény pedig ez az impresszív produkció lett.

Szükségtelen tételesen felsorolni az utóbbi évek sikereit ahhoz, hogy emlékezetünkbe idézzük: az Újvidéki Színház kiemelkedő eredményekkel szerepel a közép-európai és a balkáni színházi fesztiválokon egyaránt. A 2016/17-es évad terméséből mely darabokkal és mely rendezvényeken szálltok versenybe?

– A fesztiválidény valóban mindig sűrű, az idén sincs ez másképp. A Vajdasági Hivatásos Színházak Fesztiváljával kezdődött, amelyen két előadással, a Feketével és a Fáma a biciklistákról című produkciókkal szerepeltünk. A Sterija Játékok az idén nem számít a részvételünkre, bár több darabunk is „belső körös” volt, ugyanakkor az Újvidéki Színház helyszínként a Sterija több előadásának is otthont ad. Az évadzáró után szinte azonnal egy tíznapos körútra indulunk, amelynek első állomása Kisvárda (itt a Fekete és a Csókos asszony szerepel a versenyprogramban), valamint a Koperi Nyári Játékok, ahová a Feketét és a Piaf-marche című előadást visszük el. Hazatérés után még eljátsszuk a Biciklistákat az INFANTon. A nyáron még esedékes egy fellépés a čortanovci Új Várfesztiválon és a Barski ljetopis Fesztiválon Montenegróban, de ezeknek a rendezvényeknek a szervezőivel még folynak a tárgyalások.