2024. április 24., szerda

Élni kell a jogainkkal

A polgárok jogérvényesítését segíti az ombudsmani hivatal

A múlt évben 2300 polgár fordult a szabadkai ombudsmani hivatalhoz. Ez a szám jóval magasabb az országos átlagnál, az újvidéki ombudsmani hivatalban például csupán 830 panaszt jegyeztek. A panaszok értékelése alapján megállapítható, hogy a nehéz gazdasági helyzet egyre nagyobb számú polgártársunkat érinti. Az egészségügyi, szociális és nyugdíjbiztosítás sok polgár részére a nem megvalósított jogok közé tartozik, ugyanis a magánvállalatokban dolgozók egy része nincs bejelentve, azaz „feketén” dolgozik. A munkaadók továbbra is sok esetben nem fizetnek járulékokat a foglalkoztatottak után. Ezen a téren hatékonyabb és eredményesebb munkát kell felmutatniuk a felügyelőségeknek. Az ombudsmanhoz gyakran rendszerből eredő problémák miatt fordulnak a polgárok, ami több embert, vagy csoportot érint. A polgárok 2016. évi jogérvényesítésével kapcsolatos ügyekről Tóth Szalai Erika ombudsmanhelyettessel beszélgettünk.

– Gyakran rendszerbeli hiányosság okoz fejtörést a polgároknak. Ezek közül kiemelném, hogy a kisbirtokkal rendelkező földművesek igazságtalan járulékrendszere még mindig nem változott, továbbra is halmozódnak az adósságok, habár bizonyos előrelépést tapasztalhatunk, ugyanis az adóhivatal kényszer-megfizettetést már nem indítványoz ezekben az ügyekben, ugyanakkor az illetékes miniszter is megígérte, hogy az idén az említett járulékrendszer reformjára kerül sor, már egyeztetések folynak a meglévő adósságokat terhelő kamat leírásáról is – mondta az ombudsmanhelyettes.

Több egyedi panasz kapcsán és a hivatal véleményezése nyomán több közvállalatnak és egyes intézményeknek rendszermódosítást kellett foganatosítaniuk a városi jogvédő fellépésének hatására.

Tóth Szalai Erika (Fotó: Gergely Árpád)

Tóth Szalai Erika (Fotó: Gergely Árpád)

– A Vízművek és csatornázási közvállalatnál rendszermódosításhoz kellett folyamodniuk, ugyanis közterületen, állami tulajdonban van a közcsatorna-hálózat, és emiatt a hálózatra való csatlakozásnak semmiképpen sem lehet előfeltétele a szomszéd jóváhagyása, még akkor sem, ha az részt vett a szennyvízcsatorna bevezetésének finanszírozásában. A Kéményseprő közvállalat sem fizettetheti meg az el nem végzett szolgáltatást, ha a szolgáltatás elvégzésének technikai oka van, itt is módosította ügyviteli rendszerét a vállalat – nyugtázta Tóth Szalai Erika.

A Szociális Központ munkája, pontosabban a lassú ügyintézés miatt 36 polgár fordult az ombudsmani hivatalhoz, mivel a központ egyik munkatársának személyes mulasztása miatt a szociális ellátással kapcsolatos kérelmeket több hónap elteltével sem bírálta el, ennek a munkatársnak emiatt meg is szűnt a munkaviszonya. A központ nem engedélyezte a személyes kérelemátadást, csak postai úton engedélyezték a tárgyak beadását, hivatkozva az iktatásbeli problémákra, ugyanakkor a kérelmeket azonnal elbírálták, nem volt bizonyítási eljárás, sem lehetőség jogorvoslatra. Most már személyesen is átadhatók a kérelmek, és rendes bizonyítási, közigazgatási eljárásban döntenek a kérelmekről – a Szociális Központ módosította rendszerét ez ügy kapcsán.

– Az Építkezési Igazgatóságnál tervmódosítást eszközöltünk ki, ugyanis a mozgássérültek jogát sértette az az építkezés a Harcosok sorakozója lakótelepen lévő medence mellett, ahol nem volt biztosítva az akadálymentes közlekedés, ennek megoldása folyamatban van – mondta a polgári jogvédőhelyettes.

Az ombudsmani hivatal kezdeményezésére a városi képviselő-testület 2016-ban 400 000 dinárt biztosított a cselekvőképesség megvonását megelőző pszichiátriai szakértői véleményezés pénzelésére azokban az esetekben, ahol nincsenek közelebbi rokonok, és a polgár viselkedése zavarja a lakosság normális életét az adott közegben (nagyrészt gyűjtögetőkről és egyéb pszichiátriai betegekről van szó). Három ilyen esetben sikerült megoldani a problémát, egy esetben viszont nem, mert a gyűjtögető személytől a pszichiátriai szakvélemény értelmében nem vonhatták meg a részleges cselekvőképességet. Ennek a személynek nincs jövedelme, és emiatt az összegyűjtött hulladék elszállításának költségeit nem vonhatták le, a szemét elszállítása pedig 150 000 dinárba kerül, és annak ellenére, hogy a felügyelőség meghozta a határozatot a szemét eltakarításáról, pénzhiány miatt nem kerül rá sor, attól függetlenül, hogy az említett személy viselkedésével továbbra is ellehetetleníti a környezetében lakók életét.

Az Építkezési felügyelőséget illetően a bejelentést a polgárok az ügyfélszolgálatnál formanyomtatványon tehetik meg, de csak ha kérelmezéskor a formanyomtatványon megjelölik, hogy ügyfélként szeretnének részt venni az eljárásban, csak abban az esetben értesíti az eljáró felügyelő az ügy kimeneteléről a panasztevőt is – mutatott rá a jogérvényesítés módjára az ombudsmanhelyettes.

Azt is megtudtuk, hogy a Csantavéri Önkéntes Tűzoltó-egyesületre több évre visszamenőleg vagyonadót róttak ki, ugyanis az önkormányzat felhasználóként, nem pedig ingyenes bérlőként vezette az egyesületet, és emiatt került sor a vagyonadó felszámolására. Az ombudsmani hivatal közbenjárására a státusuk korrigálását követően felszabadították őket a vagyonadó fizetése alól, és az e címen keletkezett tartozást is törölték az adóhivatalban.

A másik, adóhivatallal kapcsolatos panasz a luxusadó megfizettetése volt, ugyanis azok a polgárok, akiknek telkük nagysága meghaladta az 1000 négyzetmétert, jelentős adónövekedést tapasztaltak. Az adóhatósággal együttműködve a jogvédői hivatalnak sikerült elérnie, hogy a település peremén lévő udvarok rendeltetését a polgárok átminősíthessék, ha mezőgazdasági földterületről, vagy más termelői tevékenységre felhasznált telekről volt szó, ezáltal csökkentve vagyonadójuk összegét.

A kisebb településeken élők részére, azaz a Szabadkához tartozó falvakban heti három alkalommal tartanak kihelyezett fogadónapot a jogvédők, ezáltal ezek a polgárok helyben kérhetik a jogvédők segítségét. Tóth Szalai Erika ombudsmanhelyettes a Szabadkához tartozó magyarlakta falvakban keddenként tart fogadónapot.

– A kisebb településeken élők közül 1200 polgár vette igénybe szolgáltatásainkat a múlt évben. Feladatunknak tartjuk, hogy segítsük a falusi polgárokat, hogy megtanuljanak élni a jogaikkal, megvalósítsák azokat, kiálljanak megvédésükért, hogy mindig ellenőrizzék, hogy kötelezettségeiket szabályos és törvényes módon állapítsák meg az államhivatalok, ugyanakkor mindig éljenek a lehetséges könnyítésekkel. A legalizációs eljárás összetettsége miatt sok polgár kért segítséget, a lecsapolási illeték esetében a megjelenő hibák elhárításában is segédkeztünk, a vagyonadóval kapcsolatos elszámolásokkal is sok gondjuk volt, valamint a közvállalatok számláinak reklamációs eljárásával is – mondta az ombudsmanhelyettes.

Az ápolási díj odaítélésében az elsőfokú orvosi bizottság általában a szakértői véleményezés ellenére is negatív végzést hoz, azaz elutasítja a kérelmet. Az ombudsmanhelyettes felhívta a polgárok figyelmét, hogy ilyen esetekben éljenek a fellebbezés jogával, ugyanis ingyenes eljárásról van szó, és már szinte általánosítható, hogy fellebbezés nélkül nincs ápolási díj.

A jogvédői hivatalban a polgárok a 024/626-898-as telefonszámon előzetes egyeztetést követően a régi városháza első emeletének 235-ös irodájában kérhetik a jogvédő segítségét hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 13.30-ig.