2024. április 25., csütörtök

Szívvel nézni

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola a Kortárs Galériában

Hatvan éve működik a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola. A fennállási jubileum alkalmából kedden este kiállításmegnyitóra és ünnepi akadémiára került sor a Kortárs Galériában. Az újságírókhoz Dragana Vučković, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola igazgatója szólt:

– Büszke vagyok, hogy az iskola igazgatója lehetek. Évtizedekig általános iskolaként működött, 1975-től kezdve pedig középfokú tanulmányokat is folytathatnak itt a fejlődési rendellenességgel küzdő gyermekek. Az út hosszú volt, de az iskola folyamatosan modernizálódott. Manapság is arra törekszünk, hogy megfelelő feltételeket biztosítsunk tanulóink és diákjaink számára. A nevelési és oktatási munka mellett iskolánk szociális védelmet is nyújt, védenceink nyolcvan százaléka ugyanis szociálisan hátrányos helyzetű. Élelmezést biztosítunk számukra, ruházatot, szükséges ortopédiai segédeszközöket és individuálisan is foglalkozunk velük. Ebben segítségünkre vannak a szakembereink és donátoraink – hallottuk az igazgatótól.

Jasmina Stevanović az önkormányzat képviseletében nyilatkozott:

Az iskola tanulóinak alkotásaiból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában (Fotó: Gergely Árpád)

Az iskola tanulóinak alkotásaiból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában (Fotó: Gergely Árpád)

– A szabadkai az egyik legrégebbi speciális típusú iskola Szerbiában. Városi szinten is arra törekszünk, hogy színvonalas oktatásban legyen részük a tanulóknak, és megfelelő körülményeket biztosítsunk számukra. Az iskola dolgozói valójában küldetést teljesítenek – mondta Jasmina Stevanović.

Az eseményen jelen volt Siniša Ranković, a szerbiai defektológusok egyesületének elnöke is:

– Az inkluzív oktatás célja, hogy támogatást nyújtson a fejlődési rendellenességgel küzdő tanulók számára. Ha ez nem lehetséges a normál oktatási rendszeren belül, akkor épp ilyen iskolákra van szükség, mint amilyen a Žarko Zrenjanin, amely kellőképpen felszerelt, és ahol odaadó szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel. A lényeg, hogy az iskolásoknak színvonalas oktatásban legyen részük, ezért érdemes belefektetni az ilyen iskolákba. Nem tudni, mi lenne ezekkel a gyerekekkel és családjukkal, ha nem kapnának támogatást a rendszertől. Kellő gondoskodással és odafigyeléssel társadalmunk hasznos tagjaivá válhatnak – fejtette ki Siniša Ranković.

Az ünnepi műsor kiállításmegnyitóval kezdődött. A tárlat az iskola tanulóinak alkotásait mutatja be, és felidézi az intézmény múltját is. A megnyitót Anika Liščević, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola defektológusa vezette:

Nela Tonković, Anika Liščević és Silvana Plavšić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

Nela Tonković, Anika Liščević és Silvana Plavšić a kiállításmegnyitón (Fotó: Lukács Melinda)

– 1953-ban Berkes László arra az ötletre jutott, hogy elkülönítse a nehezen tanulókat és mellékosztályt hozzon létre számukra magyar és szerb nyelven. Akkor 62 alsós tanuló volt. A Žarko Zrenjanin iskola 1957 óta jegyzi fennállását, jelenleg az általános iskolának 22, a középiskolának 8 osztálya van magyar és szerb nyelven. A középiskolában leendő esztergályosok, varrók, kertészek, vízvezeték-szerelők tanulnak – hallottuk Anika Liščevićtől.

Az egybegyűlteket Nela Tonković, a Kortárs Galéria igazgatója köszöntötte:

– Nagyon fontos számunkra ez a kiállítás. Az iskola tanulói többször ellátogatnak a galériánkba, és mindig kellemesen töltik el itt az időt – mondta Nela Tonković.

A kiállítást Silvana Plavšić, a szerbiai gyógypedagógiai iskolák közösségének elnöke nyitotta meg:

– Ezt a kiállítást szívvel kell nézni, és nagy öröm számomra, hogy megnyithatom. Számunkra az a legfontosabb, hogy a tanulók elérjék céljaikat és megvalósítsák önmagukat – emelte ki Silvana Plavšić.