2024. április 24., szerda

Megoldás a földes utak rendezésére

Tegnap és ma a kispiaci határban, Szalatornya közelében, a Szabadka és Magyarkanizsa községet elválasztó határútnál az összefogás szép példája mutatkozik meg, amikor a gazdák egy emberként, de csapatban a földes utakat rendezik. Kispiac helyi közösség elnöke, Szarapka Ede az útjavítások kapcsán elmondta, milyen hasznuk lehet ebből a kispiaciaknak:

– Reméljük, hogy hatalmas előnyük származik falunk polgárainak ebből a munkaakcióból. A föld, amit az útjavításokhoz használunk, Szalatornyáról származik, a Nagy Torma család felajánlásából. A saját dombos földterületükről hordjuk el a töltőanyagot, így a termelőkkel karöltve az akció során szépen haladhat a tevékenység, melyben megközelítőleg huszonöt traktoros pótkocsi vesz részt. Nagyon aktívak az emberek, és több reláción tudunk utat javítani. Konkrétan Szalatornyán, a Delta Csárda körüli részt és Kispiac egyik legproblémásabb területét, a Magyari-lapost. Itt egy teknő alakult ki, melyben esőzéskor a víz összegyűlik és eláztatja az utat. Olyankor a gazdák kénytelenek kárt tenni a termőföldeken. Hogy a fennálló körülményt megszüntessük, fontos hogy az utat legalább egy méterrel magasabbra emeljük.

A kispiaci útjavításokat megtekintette Huzsvár Ervin, a községi tanács gazdasággal és mezőgazdasággal megbízott tagja is.

– Ez egy igen szép gesztus, amit tesznek a falusi földművesek, hogy ma Kispiacnál, hétfőn például Horgoson kerül sor egy hasonló akcióra. A gazdák összefogással segítik maguk és a többi ott lakó földműves boldogulását. Az akcióban természetesen a község is részt vállal. Már a múlt év végén 8,8 millió dinárt irányoztunk elő az idénre a földes utak javítására. Kora tavasszal ezt az összeget felhasználtuk mint önrészt, és pályáztunk a tartományi mezőgazdasági titkárságnál. Ennek eredményeként ezt az összeget 3,9 millió dinárral sikerült megduzzasztanunk. Ezt a pénzt arra használjuk, hogy zúzott kővel töltünk meg Horgoson, Kispiacon és Oromon egy utat ott, ahol erre leginkább szükség van. Értékeljük azt a munkát, amit a mezőgazdasági termelők közösen végeznek, és ezért a községi mezőgazdaság-fejlesztési alap pályázatai között lesz egy olyan, amellyel le fogjuk fedni az ilyen munkálatok üzemanyag-költségét,, és minden kataszteri községben a hasonló munkákat ötvenezer dinárral támogatjuk az idén.

A Szabadkához és Magyarkanizsához tartozó földtulajdonosok együttes erővel dolgoztak azon, hogy földjeiket problémamentesen meg tudják közelíteni. A munkálatoknak, a remények szerint, második fázisa is lesz, amikor agyagos réteggel zárják majd le a talajt, hogy megvédjék az arra közlekedő járművek és a szél viszontagságaitól.