2024. április 18., csütörtök

Kirándulás, bemutatók a Vöröskereszt hetében

Gazdag programokkal népszerűsítette a Vöröskeresztet a kishegyesi községi szervezet

A Vöröskereszt hete alkalmából a kishegyesi községi szervezet egy programsorozattal készült, ami hétfőn ért véget. Fontányi Andor, a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a program keretében két kirándulásra is sor került.

– A programsorozat egy belgrádi szakmai kirándulással kezdődött, amelynek célja az volt, hogy helyi szinten is elindítsunk egy újfajta szolgáltatást. Ez egy önsegítő csoportos foglalkozás lesz, amit az idősebbeknek szánunk. A részletekről majd idejekorán értesítjük a polgárokat. A szakmai utat követően az aktivistákat és az önkéntes véradókat vittük kirándulásra. Meglátogattuk Péterváradot, Karlócát és a Fruška Gora Nemzeti Parkot. A kirándulás során a tartományi Vöröskereszt egy előadásra, egy kiállításra és egy kis megvendégelésre hívott meg bennünket, az újvidéki Egység kastélyba – mondta el Fontányi.

A hét második felétől egészen hétfőig a Vöröskereszt aktivistái a község oktatási intézményeiben mutatták be a szervezetet. Ennek során elsősegély-bemutatókat is tartottak.

– Körbejártuk a község összes óvodáját és iskoláját. Az elsősegély-csapatunk és az egészségügyi programokban részt vevő diákok bemutatókat tartottak, és a Vöröskereszt fontosságára hívták fel az ovisok és diákok figyelmét. Arról is beszéltek, hogy ők is részt vehetnek az aktivitásokban. A bemutatók sora a kishegyesi általános iskolában zárult – számolt be a titkár.

Ugyancsak az iskolás korúakhoz köthető, hogy hétvégén a község néhány diákja Palánkán részt vett egy tartományi vöröskeresztes programon. Ennek keretében a diákok a nemzetközi emberi jogokról tanultak, játékos formában. A hadifogságtól egészen a bírósági ítélkezésig beletekinthettek ebbe a témába, tudtuk meg Fontányitól.