2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS

Mintegy kétszáz eltiltott

A Szerb Belügyminisztérium közleménye szerint az elmúlt időszakban 188 drukker részesült büntetésben, melynek értelmében meghatározott ideig egyetlen sportrendezvényt sem látogathatnak. 131 egyént büntetőjogi eljárásban vontak felelősségre, míg 57 esetben csupán kihágás történt. Az érintettek mintegy egynegyede belgrádi lakos.

A büntetés, illetve óvintézkedés mindkét esetben megegyezik: az elítélt büntetése alatt köteles a tartózkodási helyén a rendőrségen jelentkezni, és a sportesemény ideje alatt ott tartózkodni.

A tavalyi év során 95 esetben érkezett bűnvádi feljelentés az ügyészségekhez sportrendezvényeken, illetve nyilvános összejöveteleken előforduló erőszakos viselkedés miatt, ezen kívül 103 esetben kérelmezték kihágásjogi eljárás indítását a szervezők, és 104 esetben a szurkolók miatt. A Belügyminisztérium adatai szerint tavaly 33 esetben született ítélet büntetőjogi, és 28 esetben kihágásjogi eljárás alkalmával.

Arra a kérdésre, hogy hányan tettek eleget az óvintézkedésben előírtaknak, illetve hányan szegték meg azt, a Belügyminisztérium nem adott egyértelmű választ, csak annyit tettek hozzá, a mulasztások alkalmával megtették a szükséges jogi lépéseket.

A Büntető törvénykönyv június 1-jén hatályba lépő változásai kimondják, aki megszegi az óvintézkedés feltételeit, a jövőben pénzbírságra, vagy hat hónapig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A közlemény szerint alkohol fogyasztása és árusítása miatt csak egy esetben tettek feljelentést, ugyanakkor a törvény ezen rendelkezésének igen nehéz eleget tenni, hiszen az kimondja, hogy Belgrádban, Kragujevácon, Nišben és Újvidéken a stadion 1 kilométeres, míg a többi településen a 300 méteres körzetében tilos alkoholt árusítani.