2024. március 28., csütörtök

A szlovén kormány eláll az ingatlanadó bevezetésétől

A Miro Cerar vezette balközép szlovén kormány egyelőre eláll az ingatlanadó bevezetésétől, mert annak megvalósítására a 2018-as parlamenti választásokig sem idő, sem politikai akarat nincsen - mondta Mateja Vraničar Erman szlovén pénzügyminiszter szerdán.

A tárcavezető szerint ahhoz, hogy a már több éve meglévő törvénytervezet az ingatlanadóról bekerüljön a parlament elé, a kormánynak egy új metodológiát kellene kidolgoznia a lakások, a házak és a mezőgazdasági földek értékének számítására. Erre pedig már nincs idő - tette hozzá.

Cerar nem sokkal megválasztása után jelentette be, hogy kormánya új ingatlanadóról szóló törvényt tervez, amely összhangban lesz az alkotmánnyal. A kabinet akkori számításai szerint az új adózási forma 250 millió euró bevételt hozott volna az államnak.

A legnagyobb koalíciós partner, a Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS), amelyet Karl Erjavec külügyminiszter vezet megerősítette, hogy néhány törvénytervezet, amelyet a kormány még mandátuma elején hirdetett meg, nem talált egyetértésre a kormányzó pártoknál.

2013-ban az Alenka Bratušek vezette kormány is megpróbálkozott az ingatlanadó bevezetésével, de röviddel azután, hogy megszavazták az arról szóló törvényt, az alkotmánybíróság megsemmisítette azt.