2024. április 23., kedd

Heroint árultak a rendőrök

Tizenkétezer euróért adtak el lefoglalt kábítószert

A Felső Bíróság ítéletet hozott Dejan Subotić és Milan Ćulafić volt rendőrök ellen, 8, illetve 7,5 év börtönbüntetést kaptak, amiért kenőpénzt fogadtak el és kábítószert árusítottak. A valjevói bíróság indoklásából kiderül, hogy a vádlottak még 2012 és 2013 folyamán hetente száz–kétszáz eurót kaptak kézhez egy a bűnüldözés által ismert személytől, hogy felfedjék számára a tervezett rendőrségi akciók részleteit és biztonságot adjanak neki.

2013 májusában a két rendőr „üzletet kötött” ugyanezzel a személlyel, 12 ezer euróért eladtak neki rendőrségi lecsapások során lefoglalt egy kilogrammnyi heroint. A 40 éves Subotić a valjevói rendőrőrs bűnüldözési osztályának vezetőjeként dolgozott, a 36 esztendős Ćulafić pedig ennek az osztálynak a felügyelője volt.

A bíróság arra is kötelezte az elítélteket, hogy térítsek meg a 12 ezer eurós haszont, fizessék be annak dinárban számított ellenértékét, továbbá fizessék ki a 400 ezer dináros bírósági költségeket is.

Szabadlábon védekezett a két volt rendőr, a letöltött börtönbüntetésbe beleszámítják a hónapokon át tartott előzetes letartóztatást és a házi őrizetet is.

A született ítélet ellen fellebbezhetnek a belgrádi Fellebbviteli Bíróságnál.