2024. április 20., szombat

Szabadkán is igényelhető az eSZIG

Magyarország főkonzulátusának értesítése

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa tájékoztatja az érdeklődőket, hogy 2016. január 1-jétől kezdve immár a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is jogosultak magyar elektronikus személyazonosító igazolványra (eSZIG).

Tájékoztatójuk szerint 2017. május 15-étől kezdve az elektronikus magyar személyazonosító igazolvány igényelhető a szabadkai főkonzulátuson is. Az okmány kiállítása minden esetben díj- és illetékmentes, azaz teljesen ingyenes. Az igazolvány igénylése a szabadkai főkonzulátuson előzetes, telefonos időpontfoglalás alapján lehetséges az alábbi, 062/766-491-es, 062/766-492-es, 062/766-493-as, 062/766-494-es, 062/766-495-ös mobilszámon. Ezek a mobilszámok csak munkaidőben élnek, hétfőtől csütörtökig, 8.30-tól 16.00 óráig, pénteken 8.30-tól 13 óráig.
A kérelmek átvétele Szabadkán, a Đure Đaković 1. alatti épületben történik. A személyazonosító igazolványt kizárólag személyesen lehet igényelni (meghatalmazott útján való eljárásra nincsen lehetőség).
Kérik ügyfeleiket, hogy a kérelem beadásakor vigyék magukkal érvényes magyar vagy szerb útlevelüket, vagy szerb személyazonosító igazolványukat, magyar lakcímkártyájukat és honosítási okiratukat, illetve – ha rendelkezésre áll – a magyar anyakönyvi kivonataikat (születési, házassági) is.
A 14 év alatti kérelmezők esetében mindkét szülőnek jelen kell lennie a kérelem beadásakor. (A 14. életévüket betöltött személyek önállóan is igényelhetik az eSZIG kiállítását.) Ha személyesen csak az egyik szülő jelenik meg, a kérelemhez csatolni kell a másik szülőnek a közjegyző előtt tett, a személyazonosító igazolvány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát.
Az okmányokat Budapest Főváros Kormányhivatala állítja ki a jogosultak részére. Az elkészült személyazonosító igazolványok várhatóan az igénylést követő 4-5 héten belül vehetők át a külképviseleten.
Az új típusú személyazonosító igazolvány elektronikus tároló elemben, csipben tartalmazza az okmányon szereplő valamennyi személyes adatot és okmányadatot, beleértve a jogosult arcképmását, aláírását, valamint az ujjnyomatát is.
A főkonzulátus csak elektronikus aláírást nem tartalmazó eSZIG-kérelmet vehet át.
Ha valaki elektronikus aláírást is tartalmazó eSZIG-et szeretne igényelni, a konzulátus arra kéri, hogy kérelmét magyarországi kormányablaknál vagy okmányirodán nyújtsa be.
A kiállított eSZIG átvételének időpontjáról az ügyfél külön értesítést kap. A személyes átvételen kerül sor az ügyfél PIN-borítékjában szerepelő 5 számjegyű PIN-kód cseréjére, illetve a PIN-kód aktiválására, ami szükséges ahhoz, hogy az eSZIG tároló elemeihez kapcsolódó funkciók működjenek. A PIN aktiválása nélkül az eSZIG adathordozójához kötött funkciók nem használhatók, ugyanakkor az okmány utazásra és személyazonosításra használható.
A konzulátus munkatársai arra kérik a kérelmezőket, hogy az eSZIG átvételekor a PIN-kódjukat tartalmazó borítékot feltétlenül vigyék magukkal.