2024. április 19., péntek
NEMZETKÖZI MEZŐGAZDASÁGI VÁSÁR

Sokat tanulhatunk az olaszoktól

Újítások a mezőgazdaságban – a tapasztalatok és a gyakorlati példák szemszögéből

Átgondolt, tervszerű és komoly munkát igényel egy olyan ágazatnak az irányítása, mint amilyen a mezőgazdaság. Olaszország többszörösen bizonyított a termelésben, tapasztalatait, gyakorlatát ezen a téren hajlandó megosztani más országokkal, többek között Szerbiával is.

Az újvidéki 84. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron tegnap kerekasztal-beszélgetést rendeztek Újítások a mezőgazdaságban – tapasztalatok, gyakorlati példák Olaszországból, és együttműködés Szerbiával címmel, melynek megszervezését az olasz ICE külkereskedelmi ügynökség, a Szerbiai Gazdasági Kamara és a köztársasági mezőgazdasági minisztérium vállalta magára.

Olaszország 15 céggel képviselteti magát az idei vásáron (Fotó: Dávid Csilla)

Olaszország 15 céggel képviselteti magát az idei vásáron (Fotó: Dávid Csilla)

Velimir Stanojević, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára egy példával szemléltette az olaszországi gyümölcstermesztőkkel folytatott együttműködés sikerességét: „Amikor néhány évvel ezelőtt korszerű, magas hozamú almafacsemetéket hoztunk be Olaszországból, sokan nem hitték, hogy már a telepítésük utáni évben hektáronként 20 tonna termést adnak.”

Žarko Galetin, a Szerbiai Gazdasági Kamara nevében szólalt fel: A tudománynak és a hivatalos agrárpolitikának követnie kell a mezőgazdaságban zajló új trendeket. Mi nem találtuk fel magunkat a legjobban a nálunk megtermelt mezőgazdasági termékek exportját illetően, hisz az öt legelső kiviteli cikkből három primáris termék, holott a jövedelmet a feldolgozott, hozzáadott értékű termékek adják – mondta.

Olasz részről a kerekasztal-beszélgetésen részt vett Giorgio Venceslai, az ISMEA Intézet képviselője, aki elmondta, hogy az intézet állami alapítású, és azon fáradozik, hogy minél több gazdaságnak biztosítson azonos feltételeket a fejlődéshez. Megtudtuk azt is, hogy Olaszországban a gazdaságok 85 százaléka nem számít „nagynak”. Egyébként az ISMEA 12 milliárd euró értékben nyújt garanciát az ottani termelőknek kedvező hitelek folyósításához. Külön célja a mezőgazdasági földterülettel való gazdálkodás észszerűsítése, a fiatal gazdálkodók termőföldhöz jutásának a megkönnyítése, a termelés észszerűsítése, a kölcsönökhöz, biztosítótársaságok kínálatához való gyorsabb hozzáférése, és végső soron az is, hogy a termelésben kevesebb vegyi anyagot használjanak a gazdák.

Federico Valentini, a Komposztálással foglalkozó vállalatokat tömörítő olaszországi konzorcium tapasztalatairól beszélt. Elmondta, hogy Olaszországban rengeteg a szerves hulladék, az előállított élelmiszerek 54 százaléka a szemeteskukákban végzi. Rómában például naponta 70 kilogramm egy főre eső szerves hulladék keletkezik, amelynek elszállítását úgy oldották meg, hogy a polgárok külön műanyag zsákokban tárolják, különválasztva más hulladéktól, hetente 2-3 alkalommal viszik el tőlük, és kitűnő minőségű komposztot készítenek belőle. Az olasz termelők fokozatosan felismerik a komposzt fontosságát, hiszen javítja a talaj szerkezetét, ezenkívül a víz nem mossa ki a talajból, mint a különböző műtrágyákat – mondta Valentini.