2024. március 29., péntek

A reformáció jegyében

Bácskossuthfalva adott otthont a Vajdasági Magyar Helytörténeti Egyesület idei közgyűlésének

A Juhász-bálteremben szombaton megrendezett esemény elején az egyesület elnöke, Tomik Nimród köszöntötte az egybegyűlteket, majd 500 éve reformáció címmel tudományos tanácskozás vette kezdetét.

A díjazottak: Pekár Tibor, Nagygyörgy Zoltán és Gulyás László (Benedek Miklós felvétele)

A díjazottak: Pekár Tibor, Nagygyörgy Zoltán és Gulyás László (Benedek Miklós felvétele)

A konferencia a helytörténeti egyesület hagyományaihoz híven a Hol vagyunk? címet viselő előadással kezdődött, amelynek során Papp László beszélt Bácskossuthfalva történelméről, és azt is megtudtuk, hogy a falu neve, illetve a név írásmódja folyamatosan változott, és eddig 76 féle néven szerepelt különféle okiratokban. Ezt követően Móricz Árpád bácskossuthfalvi lelkész beszélt a huszitizmusról mint az előreformáció egyik fontos mozgalmáról, amely több szállal is kapcsolódik vidékünkhöz, elsősorban Szerémséghez, oda köthető ugyanis az első magyar bibliafordítás. Ezután Bárth János beszélt a most megjelent Bácskai reformátusok a XIX. század elején című kötetről, amelyben püspöki vizitációk jelentéseit adta közre, majd Kórizs József mutatta be a jelenlevőknek a bácsfeketehegyi templombelsőt és a kegytárgyakat. Őt követte Kendjur Andrija, aki a jelenleg 130 főt számláló tiszaszentmiklósi lengyel evangélikus közösség múltját és jelenét ismertette. A tanácskozás utolsó előadója Besnyi Károly volt, aki Különös történetek a vajdasági protestáns közösségek múltjából címmel tartotta meg hangulatos előadását. Ezt követően a jelenlévők megtekinthették a bácskossuthfalvi Kossuth-szobor történetét bemutató kisfilmet.

A tanácskozás folytatásában a könyveké volt a főszerep. A helytörténeti egyesület hetedik évkönyvét Pastyik László ismertette, majd az érettségire készülő Németh Klaudió Makacs moroviciak című kötetét mutatta be Tomik Nimród.

A szünetet követően Gulyás László elnökletével sor került az egyesület közgyűlésére, amelynek során a tagok megtárgyalták a szervezet 2016. évi munkájáról készült beszámolókat, illetve az idei terveket, de sor került a szervezet alapszabálya módosítási tervezetének a megvitatására is. A módosítás elfogadásával megváltozott az egyesület neve is, így az a jövőben a Vajdasági Magyar Helytörténeti Társaság néven szerepel. Végezetül átadták az egyesület díjait. A Szabó József-díjat az előző évben kimagasló eredményt elért helytörténészek kaphatják meg; az idei díjazott a szabadkai zenész, zenetörténész Pekár Tibor lett, akit Pastyik László méltatott. A Kalapis Zoltán-díjat sokévi helytörténeti munkáért ítélik oda. Az idén két személy kapta meg az elismerést; az egyikük a bácskossuthfalvi Gulyás László, a VMHT egyik alapító tagja, akiről méltatója, Pastyik elmondta, hogy a társaság egyik fő szervezője és a jó ügyek istápolója, akinek éppen ezért pillanatnyilag kevesebb ideje jut magára a kutatásra; a másik díjazott a Horgos krónikásának nevezett Nagygyörgy Zoltán lett, őt Besnyi Károly méltatta, hangsúlyozva, hogy a díjazott, aki a társaság belső grafikusa, a tárgyát igyekszik minél sokrétűbben bemutatni.