2024. április 25., csütörtök

Jövőre több molnárfecske rakhat fészket

Kihelyezésre kerültek az első fészektartók Topolyán

Az Arcus Környezetvédő Egyesület aktivistái molnárfecskefészek-tartó platformokat helyeztek ki az elmúlt napokban a Duna utcában. A fészektartók ötlete egyedi, mivel eddig hasonlóra még nem volt példa. A kihelyezett fészektartókat állatbarát lakók ablakai fölé helyezték ki annak reményében, hogy a jövő évben több molnárfecske épít majd fészket, és a fészkek meg is maradhatnak. A fészeképítést, valamint a fészkek megmaradását a sima, szigetelt falfelületek nem teszik lehetővé. Ennek érdekében a deszkából készült platformokra sűrű szövésű drótháló került, amelyre a madarak könnyebben fel tudják majd tapasztani a fészekanyagot.

A fészektartók kihelyezéséhez több ember szükséges (Sihelnik Ágnes felvétele)

A fészektartók kihelyezéséhez több ember szükséges (Sihelnik Ágnes felvétele)

A molnárfecskéknek a táplálékforrás apadásán kívül meg kell küzdeniük azzal a problémával is, hogy fészkeiket egyre nehezebben tudják megépíteni a sima falfelületeken. Ezenkívül nem egy fészek esett áldozatul garázdaságnak is.

A fészektartó platformok megálmodója, Sihelnik József természetvédelmi mérnök, ornitológus elmondta:

– Egyes épületek felújításakor több fészek is elpusztul. Aztán ha építéskor szigetelik az épület falait, a visszatérő molnárfecskék egyre nehezebben tudják megépíteni a fészküket, és ha esetleg sikerrel járnak is, előfordulhat, hogy a fészek egyszerűen leesik. Ha megsemmisül a fészek, veszélybe kerül a költés, mivel egy új fészek megépítése időbe telik. Ha pedig meghiúsul a költés, a fecskeállomány még inkább csökkenni fog, és veszélybe kerül. A másik veszélyeztető tényező, ami mindhárom fecskefajunkat, valamint számos énekesmadár fajt is érint, a vegyszerezés. Egy szúnyogirtást követően például – amikor természetesen minden repülő rovar megkapja a szúnyogoknak szánt adagot – alig marad olyan rovar, amivel a fecske táplálkozik. A táplálékhiányt ezért nem lehet teljes mértékben az állattartás visszaszorulásának a számlájára írni. Egy nagyobb lehűlés, amikor a rovarok nem repülnek, szintén okozhat gondokat. A kihelyezett fészektartókkal próbálunk a több akadály közül legalább egyet elhárítani, és tenni annak érdekében, hogy jövőre több fészekből több fecske repülhessen ki – mondja Sihelnik, és arról is beszélt, hogy a molnárfecskék fészkei ezeken a platformokon stabilabbak lehetnek, jobban megtapad rajtuk a sár, és az alsó deszka úgynevezett fecskepelenkaként szolgál, felfogja az ürüléket, ami miatt általában kellemetlennek tartják a fecskék társaságát a lakók.

Az első platformok olyan helyekre kerültek ki, ahol már fészkelnek molnárfecskék. A fészektartó platformok elkészítéséhez és kihelyezéséhez több ember munkájára is szükség volt, valamint anyagi támogatásra, amiből beszerezték a szükséges anyagokat. Harkai Ákos, az Arcus Környezetvédő Egyesület elnöke számolt be a kivitelezésről:

– Ezzel az akciónkkal a Föld napja eseményhez csatlakoztunk. Idén is részt vettünk a Föld napja pályázaton, amelyet Topolya Község Fejlesztési Társulása ír ki minden évben. A sikeres pályázatunknak köszönhetően sikerült beszerezni a fészektartók megépítéséhez szükséges anyagot. Az előző években a Föld napjához kapcsolódó akcióink során denevérodúk kerültek kihelyezésre, valamint csér- és sirályszigetet is építettünk. Egyesületünk tagjai mindannyian hozzájárultak a munkához, nemcsak a fészektartók összeállításával, hanem festéssel és fuvarozással is. A fészektartók kihelyezésével viszont nem ér véget az egyesület munkája. A platformokat ellenőrizni és tisztítani is fogjuk. Egyelőre három fészektartót szereltünk föl, de összesen húszat szeretnénk kihelyezni a városban – mondta.

A Duna utcában tehát egyelőre három fészektartó platform kapott helyet állatbarát lakók ablakai felett. Marković Blanka lelkes állatbarát, a fészektartóknak kifejezetten örült.

– Korábban is voltak már itt fecskék, és több fészek is épült itt. Nagyon szeretjük őket, és minden évben vissza is jöttek. A mi ablakunkkal szemben lévő fészekbe tavaly valami oknál fogva nem tértek vissza a madarak, de reméljük, hogy a fészektartókat majd elfoglalják. Kifejezetten jó fecskehangra ébredni, és figyelni őket, ahogy kiköltik a fiókáikat, etetik őket, és végül kirepülnek.

Vidékünkön három fecskefaj van jelen: a mindenki által ismert füstifecske (villás farkú), a meredek löszfalakat kedvelő partifecske és a molnárfecske, amit fehér alsótestéről és hátáról ismerhetünk fel. A molnárfecske a fészkét épületek ereszei vagy párkányai alá építi, hasonlóan a füstifecskéhez. A füstifecskék nyitott fészkétől eltérően azonban a molnárfecskék fészke majdnem teljesen zárt, szorosan a párkányok, peremek alá épül, és egyetlen röpnyílása van, amelyen át a madarak ki- és bejuthatnak.