2024. március 29., péntek

Az egészséges mosolyért

A fog- és szájápolási rendezvény a fogak állapotának egészségre gyakorolt hatására mutat rá

A szerbiai lakosság egészségügyi állapotának 2013-ban végzett felméréséből kiderült, hogy a 25 éves lakosok mindössze 8,35 százalékának volt meg az összes foga.

Szabadka is immár 26 éve részt vesz a száj és a fogak egészsége védelmének szentelt hét rendezvényein. A programról kedden sajtótájékoztatón számoltak be.

A fogak egészségétől sokban függ a szervezet egészségügyi állapota (Gergely Árpád illusztrációja)

A fogak egészségétől sokban függ a szervezet egészségügyi állapota (Gergely Árpád illusztrációja)

– A rendezvény jelentőségére szeretném felhívni a figyelmet, ugyanis a fogak egészségétől sokban függ a szervezet egészségügyi állapota. Célunk a lakosság tájékoztatása a fog- és szájbetegségek kialakulásának veszélyéről, valamint a megelőző és kontrollvizsgálatok fontosságáról. Nagyon fontos a fogápolás a várandóság idején, valamint kisgyermekeknél a fogak megjelenésének időszakában. A dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatására is rámutatunk, ugyanis a lakosság ezen rétegénél a rákos megbetegedések tizenötször gyakoribbak, mint nemdohányzó társaiknál. A fogak megbetegedése nagyobb gyakorisággal fordul elő a szegényebb néprétegeknél, ennek egyik oka a fogorvosi ellenőrzés elhanyagolása. Arra is nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a cukrozott italok szintén elősegítik a foglepedék kialakulását, ami a fogak megbetegedéséhez vezet – mondta dr. Zorica Dragaš, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet Egészségnépszerűsítő Szolgálatának orvosa.

A kimutatások alapján 2006-ban 10,2 százalékos volt a teljesen fogatlan lakosság aránya, 2013-ban pedig ez az arány 12,4 százalékra emelkedett.

Mika Simišić, Kószó Ibolya és Zorica Dragaš (Fotó: Gergely Árpád)

Mika Simišić, Kószó Ibolya és Zorica Dragaš (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadkai Gyógyszertárak szervezésében pénteken délután 2 és 4 között a Lifka mozinál lévő gyógyszertárban fogápolással kapcsolatos tanácsokkal és fogápolási termékek bemutatójával várják az érdeklődőket. Az egészséges mosolyért elnevezésű, a száj és fog ápolását népszerűsítő rendezvény keretében a Fogászati Szolgálat fogszakorvosa, dr. Kószó Ibolya elmondta, hogy az idén a fogyatékkal élő gyermekek a célcsoportjuk. A fogápolásról kisfilmet mutatnak be, szaktanácsokkal szolgálnak, bemutatják a helyes fogmosást, felhívják a figyelmet a rendszeres fogorvosi ellenőrzés fontosságára, és látogatásukkor fogkefével és fogkrémmel ajándékozzák meg a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola, a Dositej Obradović hallássérültek iskolájának tanulóit, valamint a Kolevka lakóit.

– Régebben az iskolák által szervezett szisztematikus fogorvosi vizsgálatokon vettek rész a tanulók, de jelenleg csak az orvosi vizsgálatok keretében kerül sor a fogak ellenőrzésére. Természetesen azok a tanulók, akik iskolájában van fogorvosi rendelő, sokkal kedvezőbb helyzetben vannak, mert nekik rendszeresen megszervezik iskolájukban a fogászati ellenőrzést. Egyes szülők gyermekeikkel évente egyszer-kétszer felkeresik a fogorvosi rendelőt a fogak egészségügyi állapotának ellenőrzése miatt, ez nagyban segíthet az esetleges szuvasodás, vagy más fogbetegségek kialakulásának a megelőzésében. A rendszeresség a nagyon fontos, akár a fogmosás, akár pedig a fogorvosi ellenőrzés tekintetében, ugyanis, ha szokássá válik gyermekkorban, akkor szinte természetes lesz ifjú és felnőtt korban is a fogak és a száj ápolása és ellenőrzése – mondta dr. Kószó Ibolya fogszakorvos.