2024. április 24., szerda

Nyolc együttes versenyzik

Szombaton 20 órakor kezdődik az Ifjúsági Dalfesztivál – A versenyprogram után fellép az Artan Lili és az E-Play

Szombaton kerül sor az Ifjúsági Dalfesztiválra, azaz Omladina fesztiválra, amelynek ezúttal a Bunjevačko kolo ad otthont. A rendezvény 20 órakor kezdődik, a belépés 21 óráig ingyenes, azután pedig 400 dinár. A versenyprogramban, a tavalyihoz hasonlóan, nyolc zenei formáció kapott helyet. A fesztivált harmadszor szervező Szabadka Város Ifjúsági Irodája a verseny előtti hónapokban pályázatot hirdetett ki, amelyre az ex-Jugoszlávia térség országainak fiatal dalszerzői, előadói vagy együttesei jelentkezhettek. A fő kikötések szerint a versenyzők nem lehettek 18 évnél fiatalabbak és 30 évnél idősebbek, még nem rendelkezhettek zenei kiadvánnyal, de műfaji meghatározás ezúttal sem volt.

A fesztiválról Dejana Baltes, a Szabadka Város Ifjúsági Irodájának koordinátora számolt be a keddi sajtótájékoztatón:

Mészáros Armand, Dejana Baltes és Dario Kostić a sajtótájékoztatón  (Fotó: Lukács Melinda)

Mészáros Armand, Dejana Baltes és Dario Kostić a sajtótájékoztatón (Fotó: Lukács Melinda)

– Minden évben arra törekszünk, hogy minél több fiatal vegyen részt a fesztivál szervezésében. Fontosnak tartjuk a fiatalokat bekapcsolni városunk művelődési életébe, hogy tapasztalatot szerezzenek a rendezvényszervezés területén, és egyszer majd ők lehessenek a szervezők. Az Ifjúsági Dalfesztivált a szabadkai önkormányzat támogatja, ugyanakkor köszönettel tartozunk a szponzorainknak is. Az elkövetkező években is igyekszünk párbeszédet folytatni a vállalatokkal, és minél jobban éreztetni a fesztivál városi jellegét – mondta Dejana Baltes.

A versenyprogramról Mészáros Armand, a szervezőbizottság tagja szólt:

– Az idei fesztiválon macedón, horvát és szerbiai együttesek versenyeznek. Stílusukban különbözőek, főleg a rock hangzás kerül előtérbe. A beérkezett pályázatokat igyekeztünk igazságosan elbírálni, és a legkiemelkedőbb együtteseket kiválasztani. Megtiszteltetés számunkra, hogy térségünk kiváló együtteseit láthatjuk vendégül, és külön öröm, hogy szabadkai zenekarok is jelentkeztek. A tavalyi évhez képest idén nem lesz második és harmadik helyezett, csak első. A győztes 20 óra felvételezést kap a Studio 11-ben, fellépési lehetőséget a bácsújfalui Selfesten és a nikšići Bedem Festen Montenegróban, valamint Szlancsik Árpád műalkotását – hallottuk Mészáros Armandtól.

A versenyprogramban két szabadkai formáció lép fel: az Iz principa és a Sirius, két belgrádi együttes: a Dogs in Kavala és a Phobos, továbbá a szkopjei Monoglitch, az užicei Eastock, az eszéki Harvo Jay és a šabaci Slonz.

Dario Kostić, a szervezőbizottság tagja a fesztivál revüprogramját ismertette:

– Idén két belgrádi zenekar érkezik, az egyre népszerűbb Artan Lili noisepop-rock és az E-Play alternatív electro-rock együttes. Mindkét zenekar különleges hangzású, és jó példát mutat a fiatal zenészeknek arra vonatkozóan, hogyan lehet évekig tartó kitartással kiemelkedni az ismeretlenből és népszerűségre szert tenni. Az E-Play 1998 óta jegyzi létezést, az Artan Lili új együttesnek számít, 2013-ban alakult, de tagjai már régebb óta foglalkoznak zenével – mondta Dario Kostić.