2024. április 25., csütörtök

Vajdaságnak van mit felkínálnia az európai piacon

Nagyvállalatokba és kisgazdaságokba látogatott a tartományban tartózkodó baden-württembergi küldöttség

Vajdasági gazdasági körúton vettek részt tegnap a háromnapos látogatáson tartózkodó németországi küldöttség tagjai, akiket elkísért Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Nenad Borović, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának vezetője is. A német küldöttséget Martin Hahn, a baden-württembergi parlament vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi testületének elnöke vezeti. A vállalatok felkeresése előtt Járekon koszorút helyezett el a kivégzett svábok emlékére állított szobornál a hazai és a német delegáció.

Az óbecsei Sojaprotein évről évre nyereséges, több tíz millió euró a haszon (Fotó: Ótos András)

Az óbecsei Sojaprotein évről évre nyereséges, több tíz millió euró a haszon (Fotó: Ótos András)

Az óbecsei Sojaprotein volt az első vállalat, amelynek működésével megismerkedtek a vendégek. Már hétfőn, a látogatás első napján elhangzott az, hogy az európai és azon belül a német piac is kifejezetten érdeklődik az organikus szójabab iránt, nagy a kereslet a nem génmódosított termékek iránt, s e téren Vajdaságnak nagy exportlehetőségei vannak. A német küldöttség tagjai figyelmesen hallgatták a Sojaproteinben tartott bemutatót. Az óbecsei helyszíneken Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár és Dragan Tošić polgármester is a csoporttal tartott. Siniša Košutić, a Sojaprotein igazgatója a vendégek tájékoztatása során és az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a gyár a GMO-mentes szója egyik legnagyobb európai termesztőjének számít, az innen kikerülő termékek kilencszer olyan biztonságosnak számítanak, mint azt a legmodernebb európai államok megkövetelik. A húsipar és pékipar számára állítanak elő termékeket, takarmányt készítenek a jószágnak. Több mint 60 államba exportálnak, ezek között vannak a nyugat-európai országok is, de kelet-európai, közel- és távol-keleti, sőt észak-afrikai országok is szerepelnek a célállomások listáján. Számos német vállalattal működnek együtt, de még több kereskedelmi partnerre kívánnak szert tenni, ezért az igazgató arra kérte a baden-württembergi képviselőket, hogy nyújtsanak segítséget a kapcsolatteremtés elérésében. Éppen januárban ért véget egy befektetési ciklus a gyárban, a termékkínálatot bővítik, az igényesebb fogyasztóknak előállított termékeket, például vegetáriánus élelmiszereket is gyártanának. A Sojaprotein évről évre nyereségesebb, több tíz millió euró a haszna – mondta el Košutić.

A NYERESÉG VÁLTOZÓ
Friss László óbecsei termelőnél is járt a küldöttség. A családi gazdaság zöldségféléket termeszt, 12 hektáros területen fóliasátras növénytermesztéssel foglalkozik, elsősorban paprikát nevelnek, további 60 hektár egyéb zöldségeket is ültetnek.

Az óbecsei Friss László a vegyszermentes zöldségféle termesztésére törekszik (Fotó: Ótos András)

Az óbecsei Friss László a vegyszermentes zöldségféle termesztésére törekszik (Fotó: Ótos András)

Friss elmondta, mindenekelőtt a vegyszermentes termesztés az, amire törekszenek, s a kiviteli célok megvalósítása érdekében eleget tesznek a magyar és a német szabványok követeléseinek is. A vállalkozást 25 évvel ezelőtt kezdték, természetesen kisebb területen, lassan fejlesztették tovább a gazdaságot. A tavalyi év nagyon rossz volt, mondta el a gazda, a nyereség egyébként is ingadozó, egyszer szinte a nullán marad az ember, máskor egészen szép a bevétel – sok mindentől függ az eredmény.

NÖVELNI TUDTUK TEKINTÉLYÜNKET
A vajdasági vállalatokban tett látogatások kapcsán Pásztor István elmondta, míg a német vendégek fogadásának első napját a politika határozta meg, addig másnap a terep bejárásán volt a hangsúly. Fontos ez, mert a baden-württembergi küldöttség megismerkedhet az itteni agrártermelés valós helyzetével, melynek alapján döntést hozhat az esetleges beruházásokról is. Pásztor meggyőződésének adott hangot, hogy van mit bemutatnunk a külföldieknek, versenyképesek tudunk lenni, s ez vonatkozik a nagyvállalatokra és a kisgazdaságokra is. Kiemelte, hogy a látogatásnak komoly eredményei lehetnek, hiszen biztosra vehető, hogy a delegáció tagjai a látottakat követően támogatni fogják a Sojaprotein németországi törekvéseit, de a paprika kivitelét is. Megjegyezte, a körút után nőtt a tekintélyünk a németek szemében.

A FOGYASZTÓ BIZALMA A SIKER KULCSA
Martin Hahn a Sojaprotein kapcsán közölte, egy világszínvonalú gyárat tekintettek meg, melynek legfontosabb ütőkártyája a természetes szójabab előállítása. Közölte, hogy Baden-Württemberg egy száz százalékos minőségről tanúskodó védjegyet vezetett be, elnyerésének egyik alapfeltétele az, hogy a termék ne tartalmazzon génmanipulált összetevőt. A fogyasztó bizalmának elnyerése kulcsfontosságú, közölte, s éppen ezért fontos, hogy Vajdaságban megbízhatónak számító termékek gyártóit ismerhetik meg. A kapcsolatok elmélyítése a fő cél, tette hozzá Hahn.

NÖVELNI A PIACI ESÉLYEKET
Vuk Radojević Friss László gazdaságában nyilatkozva arra fektette a hangsúlyt, hogy a tartomány felismerte a kis és közepes vállalkozások fontosságát, olyan támogatásokban részesíti azokat, amelyek 70 százalékos visszatérítés-mentes dotációnak számítanak. Mint mondta, a termelőknek nagyobb mértékben kellene együttműködniük egymással, csoportosulniuk kellene, szövetkezeteket kellene alapítaniuk, hogy komolyabb és sikeresebb szereplői legyenek a piacnak.
Zentán Surányi Lehel gazdaságát és a Žitopromet vállalatot kereste fel a küldöttség. Martonoson, a Telek paprika vállalkozásában is jártak. Surányi az egyik gondként a kiviteli lehetőségek hiányát említette, jelenleg mintegy 80 hektáron folyik gazdaságában a növénytermesztés, a környéken nincsenek olyan nagyobb területek, melyek tulajdonosaival szövetkezni tudna, javítva ezzel az exportlehetőségeket.