2024. március 29., péntek
Szófigyelő

Interim menedzser

Az interim menedzser olyan átmeneti vezető, aki néhány hónap alatt rendbe teszi a megbízó céget: válságot kezel, új rendszereket épít fel, növekedési pályára állítja a vállalatot. A megbízás leteltével várja az újabb megbízást, vagy rögtön egy következő feladattal kezd foglalkozni, más cég átmeneti felsővezetőjeként működik. A vérbeli interim menedzser inkább várakozik a következő megbízatásra, és nem fogadja el a felkínált állandó vezetői munkahelyet.

A feladatok változatosak. Van, amikor egy vállalatnak az egyik országból a másikba való áttelepítésével foglalkozik, máskor az a feladata, hogy teljesen átszervezzen valamely céget, vagy hogy új vállalatirányítási rendszert vezessen be. Arra is volt már példa, hogy vezérigazgatójának egyéves helyettesítésére kért átmeneti vezetőt egy nagyvállalat, az illető ugyanis „feltöltődés” céljával szabadságra ment.

Ez speciális vezetői életforma, a megszokott menedzseri tevékenységekhez képest egész más típusú életvitelt, munkastílust és feladatmegoldó készséget igényel. Az életforma vonzereje a változatosság, hiszen minden új feladat mély víznek számít. Különleges helyzete révén az interim menedzser új színt visz a cég életébe. Objektív szemlélőként jobban rálát a belül lévők helyzetére.

Annak a személynek nem való az interim menedzsment, aki szeret kiszámíthatóan tevékenykedni, havonta fizetést kapni, aki nem kedveli a változatosságot, aki nem tud viszonylag rövid idő leforgása alatt több emberrel jó szakmai együttműködést kialakítani, aki inkább a már bejáródott rendszerek működéséhez tenne hozzá.

Magyarországon az Interim Menedzser Akadémia foglalkozik ilyen menedzserképzéssel a hollandiai Nyenrode Business University magánegyetem tagozataként. A hallgatók közt vannak olyan alkalmazott felsővezetők, akik az útkeresés fázisában vannak, rajtuk kívül olyanok is találhatók, akik korábban felsővezetőként dolgoztak, de most önállóan tevékenykednek, továbbá olyanok is részt vesznek a képzésben, akik már határozottan tudják, hogy profi interim menedzserré szeretnének válni, sőt még olyanok is akadnak, akiknek volt már bizonyos interim menedzseri tapasztalatuk, de ettől függetlenül belátják, hogy még fejlődniük kell.

Az interim menedzser szókapcsolatnak mindkét tagja angol eredetű, azzal, hogy a második már korábbról ismert (menager > menedzser ‘nagyobb vállalkozás szervezésével és irányításával foglalkozó szakember’, ‘ügyvezető, vezető, igazgató’, ‘előadóművészek, sportolók fellépéseit, szerepléseit szervező üzletember’), az első (interim) pedig újabban terjed, jelentése ‘ideiglenes, átmeneti’.