2024. április 26., péntek

A fogadóirodák Dačićot favorizálják

Május végén derül ki, hogy ki lesz Szerbia következő kormányfője

Tomislav Nikolić két hét múlva adja át az államfői tisztséget Aleksandar Vučić kormányfőnek, a következő miniszterelnök kiléte azonban továbbra is ismeretlen.

Bár Vučić lemondását és államfői eskütételét követően 30 nap áll rendelkezésre az új miniszterelnök és a kormány megválasztásáig, a sajtó arra számít, hogy a miniszterelnök már az eskütétel előtt bejelenti, ki vezeti a kormányt a következő időszakban.
A szerbiai fogadóirodák nem kételkednek a következő miniszterelnök személyével kapcsolatban, szerintük a legesélyesebb Ivica Dačić külügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke. Ez persze azt jelenti, hogy Dačić szorzója a legkisebb, méghozzá 1,7, így aki például 100 dinárt tesz a szocialisták elnökére, 70 dinárt kereshet.
Második helyen Dušan Vujović pénzügyminiszter áll, rá 3,5-ös szorzóval lehet fogadni, Nikola Selaković volt igazságügyi miniszterre 4,2-es szorzóval, Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszterre pedig 4,3-as szorzóval. Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter szorzója 50, Tomislav Nikolić aktuális államelnöké pedig 100.
A Szerb Haladó Párt tisztségviselői az április 2-án megtartott elnökválasztás után többször is kifejtették, hogy a kormányfőnek soraikból kell kikerülnie. Vučić egyelőre még csak nem is utalt utódjának személyére, április második felében azt mondta, hogy egy hónapon belül közli a következő kormányfő nevét. Arról egyelőre senki nem nyilatkozott, hogy a kormány összetétele változik-e, vagy ugyanazok a személyek töltenek be miniszteri tisztséget, akik eddig.