2024. április 20., szombat

Szerbia Délkelet-Európa csomópontjában

Peking üdvözli Belgrád infrastrukturális törekvéseit

A kínai partnereinkkel már sokat tett Szerbia vezetősége a két ország együttműködése érdekében. Hidat emeltünk a Duna folyón, amit még Li Ko-csiang kínai kormányfő szerbiai látogatása idején átadtunk a forgalomnak. Több vasutat és autóutat építünk közösen technológiai és pénzügyi támogatással – emelte ki Aleksandar Vučić kormányfő pekingi látogatása során az a Új selyemút elnevezésű fórumon.

Vučić kiemelte, hogy az egyik legfontosabb projektum, a Belgrád–Budapest gyorsvasút kiépítése, Magyarországgal közösen valósul meg, és ez azon túl, hogy kapcsolatot jelent Szerbia és Magyarország között, Délkelet-Európa legfontosabb vasúti szakasza lesz.

Hozzátette, az Európai Unióval közösen több projektum készül. Egyet, a Belgrád és Priština közötti autóút építését emelte ki, és ezzel arra szeretett volna rámutatni, hogy Szerbia mindent megtesz azért, hogy jobb viszonyokat alakítson ki Koszovóval. Mint mondta, nemcsak a vasúti és a közúti közlekedés terén várható fejlődés Szerbiában, hanem a légi közlekedés tekintetében is. Kiemelte, hogy a belgrádi Nikola Tesla Repülőtér lett a térség leggyorsabb ütemben fejlődő repülőtere, amelyre több országból várják az ajánlatokat a koncessziós eladásra.

Vučić beszélt arról is, hogy Szerbia már része a Transzbalkán villamosenergia-folyosónak, mégis többet kellene tenni az energiabiztonságért. Az orosz földgázhoz való jobb hozzáférésre lenne szüksége Szerbiának.

A fórumon a szerbiai kormányfő ugyanakkor meghívást intézett arra, hogy a következő selyemút fórumot Szerbiában tartsák meg.

Hszi Csi-ping, Kína államfője is arra mutatott rá, hogy Szerbia nagyon nagy erőfeszítéseket tesz az ország infrastruktúrájának fejlesztése érdekében, az országban folyamatosan fejlődés tapasztalható. Személyesen is üdvözölte Vučić aktív hozzájárulását az ország fejlődéséhez – áll a kormányiroda sajtóközleményében.