2024. április 25., csütörtök

Keresett az EU-ban a vajdasági minőségi szójabab

Újvidéken tartózkodik a baden-württembergi parlament vidékfejlesztési testületének küldöttsége – A mezőgazdasági vásár kiállítóit is felkeresik és vajdasági vállalatokat is meglátogatnak

Kiemelkedően fontos annak ténye, hogy Vajdaság szorosan együttműködik az európai fejlődés egyik motorjának számító Baden-Württemberg német szövetségi tartománnyal – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a tartományi parlament elnöki kabinetje előtt tartottak meg a német küldöttség újvidéki látogatásának eddigi tapasztalatai kapcsán. A vajdasági képviselőházban Baden-Württemberg parlamentjének vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi bizottsága tárgyalt a tartományi képviselőkkel. A vendégek együttes ülésen vettek részt az itteni mezőgazdasági bizottsággal, s Pásztor István házelnök is fogadta őket. Ezt megelőzően Vuk Radojević mezőgazdasági és Ivan Đoković gazdasági és idegenforgalmi titkár is fogadta a vendégeket.

Martin Hahn, Axel Dittman, Pásztor István és Nenad Borović (Ótos András felvétele)

Martin Hahn, Axel Dittman, Pásztor István és Nenad Borović (Ótos András felvétele)

A sajtótájékoztatón Pásztor arra emlékeztetett, hogy a két régió parlamentje még 2014-ben aláírta az együttműködési szándéknyilatkozatot, s a mostani látogatásra annak esélyeként tekint, hogy a meghatározott keretet valódi tartalommal töltsék fel, lehetőséget teremtsenek mindenekelőtt a gazdasági növekedésre, a fejlesztésekre, valamint a megélhetési mutatók javítására. A házelnök szerint fontos, hogy éppen a nemzetközi mezőgazdasági vásár idején valósul meg e háromnapos vajdasági látogatás, a vendégek ugyanis első kézből szerezhetnek tudomást arról, meddig jutott el nemcsak Szerbia, hanem a régió is a technológiai fejlődésben, s ez hozzájárulhat az együttműködés bővítéséhez e téren is.

– Nem hagyományos politikai jellegű látogatás ez, politikai-gazdasági úton vannak most a baden-württembergiek, a küldöttség tagjai között a gazdasági élet képviselői is szerepelnek. Szerbia stabil országnak számít, gazdasága is felépülőben van, költségvetési mutatói egyre jobbak, a gazdasági légkör is folyamatosan javul. Éppen ezért számos gazdasági elképzelés megvalósítására van lehetőség itt – fogalmazott Pásztor.

A mezőgazdasági vásáron szerzett tapasztalatokat Martin Hahn, a baden-württembergi parlament vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi bizottságának elnöke is lényegesnek nevezte. Az ott látottak alapján ugyanis el lehet dönteni, mely területeken lehetséges az együttműködés és a szorosabb kapcsolatok kiépítése – hangsúlyozta.

Hahn elmondta, a delegáció célja az 2014-ben elindított együttműködésnek az elmélyítése, ez pedig csakis kapcsolatteremtéssel és a meglévő kapcsolatok ápolásával lehetséges. Kijelentette, hogy az igényes piacok igényességgel készített termékeket követelnek meg, s itt találkozik egymással az agrárszektor és a fogyasztóvédelem. Példaként a természetes, génmódosítás nélküli termékek előállítását hozta fel, és az organikus termesztés lehetőségeit taglalta.

A német tartomány képviselőinek és vendéglátóinak együttes ülése (Ótos András felvétele)

A német tartomány képviselőinek és vendéglátóinak együttes ülése (Ótos András felvétele)

ERŐSÍTENI A JOGÁLLAMISÁGOT

Axel Dittman német nagykövet Szerbia dinamikusan fejlődő régiójának nevezte Vajdaságot, s a német küldöttség látogatásának a szimbolikájára is rámutatott: Németország határozottan támogatja Szerbia európai uniós integrációját, s kész tenni is annak érdekében, hogy a felzárkózás ne csupán politikai, hanem gazdasági értelemben is megvalósuljon. Szerbiában, mint ismeretes, nagyszámú sikeres és elégedett német vállalat üzletel – jelentette ki. Véleménye szerint a mezőgazdaság területén, számos együttműködési lehetőség rejlik, és kiemelte, hogy Németországban szövetségi szinten is nagy támogatással illetik az agrár területét. Ami hazánkat illeti, a német nagykövet szerint a jogállamiság erősítése szintén fontos küldetésnek számít, melytől a gazdasági sikerek is függnek.

SZUFFICIT A VAJDASÁGI OLDALON

Szerbia és Németország között intenzív a gazdasági együttműködés – mutatott rá Nenad Borović, a Tartományi Képviselőház mezőgazdasági bizottságának elnöke. Az országban 370 német vállalat működik, s ezek 25 ezer szerbiai állampolgárnak nyújtanak munkát. Szerbiába eddig 1,6 milliárd eurónyi, térítésmentes német támogatás érkezett. Tavaly Vajdaság és Németország között 1,1 milliárd euró értékű gazdasági együttműködés bonyolódott le, s a vajdasági oldalon volt a többlet, amely csaknem 28 millió dollár – ismertette az adatokat Borović. A természetes szója előállítása az egyik olyan terület, amely iránt a németországi vendégek fokozott érdeklődést mutatnak – jelentette ki –, ezért ma részletesebben is megismerik ezt az ágazatot, mivel ellátogatnak az óbecsei Sojaprotein gyárba, a Dunaszója szervezetbe is. Az Európai Unió szójaimportjának jelentős része kevésbé minőségi termény annál, mint amilyet Vajdaság és Szerbia szavatolni tudna – fejtette ki a vajdasági bizottság vezetője.