2024. április 24., szerda
ÚJVIDÉKI MEZŐGAZDASÁGI VÁSÁR

Földvásárlási hitelek húszéves futamidőre

Az újvidéki 84. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron a Tartomány Garanciaalap és az AIK Bank megállapodást írt alá, mellyel elmélyítették a már tíz évvel ezelőtt kezdődött együttműködésüket.

Konkréten arról van szó, hogy az adott garancia alapján a gazdák ezután az eddigieknél kedvezőbb hiteket vehetnek fel az említett banknál földvásárlásra, silók, hűtőházak és padlós raktárak telepítésére, valamint mezőgépek beszerzésére.

Đorđe Raković, a Tartomány Garanciaalap igazgatója a Magyar Szónak elmondta, konkrétan a földvásárlásra vonatkozóan az alap az eddigi 100 000 euró helyett ezentúl legfeljebb 200 000 euró összegre ad garanciát, azaz az eddigi 10 éves futamidő helyett 20 évre adhat kölcsönt a bank. Silók, hűtőházak és padlós raktárak telepítésére 350 000 euróig terjedő összegre lesz ezentúl garancia, mezőgép beszerzésére pedig 150 000 euró értékig szól majd a garancia.

Alexandar Kis, az AIK Bank regionális menedzsere elmondta, hogy a bank rugalmas kölcsönfolyósítási politikát folytat, alkalmazkodik a termelők kölcsönigényeihez, és figyelembe veszi minden egyes termelés specifikus jellegzetességeit a kölcsönök visszafizetésekor. Hozzáfűzte, Szerbiában 630 000 bejegyzett gazdaság van, de mindössze 40 000 kölcsönt folyósítottak az itteni bankok az ágazat számára, ez pedig azt jelenti, hogy még mindig sok a régi szemléletű, konzervatív gazda. Elhangzott az is, hogy sokan éppen azért döntenek úgy, hogy hitelre vásároljanak földet, mert a kamat (éves szinten 5,5 százalék) arányosan sokkal alacsonyabb, mint a földbérlet.

Egyébként az alapot 2003-ban hozták létre a vajdasági képviselőház döntése értelmében, azzal a feladattal, hogy megkönnyítse a belépést a pénzügyi piacra, s kedvezőbb hitelfeltételeket biztosítson a bankoknál. Ezt a feladatot az alap úgy valósítja meg, hogy tevékenységén keresztül fedezetet ad a bankoknak a hitelek visszafizetésére.