2024. április 25., csütörtök

Rvanje

U nedelju smo razgovarali sa Kristijanom Frisom, najnovijim Evropskim šampionom

Pre osam dana, u Novom Sadu se završilo Evropsko prvenstvo u rvanju, na kojem je titulu osvojio Kristijan Fris, osvojivši prvu titulu kontinentalnog prvaka, pobedivši bugarina Ivu Angelova, koji poseduje ogroman broj medalja sa najvećih takmičenja, između ostalog i kao Evropski prvak i kao svetski prvak. Novinari su odmah počeli da se raspituju o njemu, jer nisu imali dovoljno podataka o njegovim uspesima. Poslednjih dana su ga i pretrpali raznim prijemima, a juče je i ,,Magyar Szo“ došao na red.

Zatekli smo ga u domaćem okruženju sa prijateljima i porodicom, pokazujući odličje sa Evropskog prvenstva. Pokazao nam je i novine „Sport“, u kojima je on glavni akter. Kratko će odmarati zatim će početi pripreme za Svetsko prvenstvo u Parizu.
-Mislim da nema lepšeg osećaja, nego kada se podiže državna zastava u tvoju čast i zasvira himna. Videli smo da si obrisao koju suzu u tom momentu, šta si osećao?
- Cela moja rvačka karijera mi se odigrala pred očima. Tako je bilo dogovoreno, da ću završiti karijeru posle ovog prvenstva, međutim sad sam dobio vetar u leđa, nastaviću da se takmičim i sledeće godine na velikim takmičenjima. Treba da se dogovorimo sa trenerom Stojanom Dobrevom. Zatim ćemo videti.
-Šta ti pada teže, treninzi ili skidanje kilograma?
-Previše je dva treninga dnevno, ali ne treniram toliko kao Viktor Nemeš, jer imam jako dobar lični program za treninge. I skidanje kilograma je dosta teško, jer godišnje bar dva puta moram skidati 8-9 kilograma.
- Kristijane, ja pratim tvoju karijeru već 20godina, a nikad nisam video da si se sa toliko snage borio kao na ovom EP. Tako si se dobro pripremio da ti je ostalo tako puno energije za finale?
- Dve nedelje pre EP sam izvrnuo zglob. Kad sam video žreb, rekao sam sebi sad ili nikad. Moram to uraditi. Od početka mi je dobro krenulo rvanje, a pre finala mi je trener dao veoma korisne savete, pošto je ranije trenirao Angelova i sve je znao o njemu. Otkrio mi je njegove tajne, kako da ga napadnem, što mi je i uspelo, zatim sam se branio od njegovih napada.
-Imao si i jedan kritičan meč sa hrvatom Lizatovićem, koji se čini veoma jakim momkom.
-Mislio sam da će biti teško, ali da je toliko to nisam ni pretpostavio. Tu sam imao i malo sreće.
- Posle zlata su te raščupali, ljubili, grlili.
-Da, jeste bila medalja cilj, ali malo njih je verovalo da će biti zlatna. A ja sam bio u životnoj formi.
-Kako to? Prošlo je 10 godina od EP i od bronze sa SP?
-Često sam bio blizu medalje, ali sam stalno bio u grču da je moram osvojiti, a sad sam jednostavno rešio da se samo rvem.
- Za tri meseca je SP u Parizu. U tvojoj kategoriji nisu samo Evropljani, a ne znaš šta je gore: Japanac, Korejanac, Kubanac,Kazahstanac, Iranac...
-Sve zavisi od žreba. Zavisi i kako te krene takmičenje, nekad jedan trenutak nepažnje sve pokvari.
-Govori se da će uvesti jedno novo pravilo vezano za merenje, da ćete morati i na dan takmičenja da se merite.
Zasigurno će biti 10 kategorija, pa može da se desi da neću morati da skidam puno kila. Ali zasad, ništa nije odlučeno.
Sada treba da pustimo Kristijana da se odmara u krugu porodice, imaćemo mi još prilike da pišemo o njemu.