2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÁS

„Lepörgött az egész karrierem...”

Vasárnap délutáni laza beszélgetés Frísz Krisztiánnal, Szerbia friss Európa-bajnokával

A nyolc nappal ezelőtt Újvidéken befejeződött felnőtt birkózó-Európa-bajnokság hazai csillaga a zentai Frísz Krisztián lett, aki Szerbia történetében megszerezte az első kontinensbajnoki titulust, miután a döntőben legyőzte a bolgár Ivo Angelovot, akinek nyilván két szekrénnyi érme van a legnagyobb világversenyekről, köztük Eb- és világbajnoki arany is. A hazai sajtó mindjárt megbolydult, mert ugyan csapattársáról, az olimpiai bajnok Davor Štefanekról mindent tudnak a szerb újságírók, Krisztiánnal kapcsolatban azonban nem volt sok adatuk, s gyorsan kellett cselekedni. Az elmúlt néhány napban le is terhelték alaposan, ráadásul egyik fogadásról a másikra kellett szaladgálnia, mert fogadta őt a miniszterelnök, a tartományi kormányfő, meg Zenta és Nagybecskerek polgármestere is. A szerény fiatalember minden igénynek eleget tett, s tegnap a Magyar Szó is szóba jöhetett, immár hazai környezetben, egy horgásznap után.

Két gyönyörű kislánya a homokozóban játszott, barátai, Nemes Viktor és Máté, valamint Nagy Tamás pedig mi másról, mint a birkózásról beszélgetett épp vele, amikor felkerestem. Nappalija díszhelyén az Eb-aranyérem és szobor, mellette a diploma, s gyorsan előkapja a belgrádi sportújság mellékletét is, amelyben ő a főszereplő, pecás és pálinkafőzős képekkel együtt. Krisztiánnak most kijár a pihenő, de nem sokáig, mert lassan kezdődik a felkészülés a párizsi vb-re, de elmondása szerint a jövő hónapba még belefér egy nyaralás a családdal.

Úgy képzelem, hogy nincs annál szebb érzés, mint amikor az ember tiszteletére felhangzik a nemzeti himnusz. Láttuk, hogy letöröltél néhány könnycseppet az arcodról. Mit éreztél abban a pillanatban?

– Hirtelen lepörgött előttem az eddigi birkózókarrierem. Nagyon úgy állt, hogy ezután az Eb után abbahagyom a birkózást, de ez új erőt adott, s eldöntöttem, meghosszabbítom még az aktív pályafutásomat ezzel a vb-vel, meg a jövő évi nagy versenyekkel. Azután meglátjuk, mi lesz. Az előttünk álló edzőtáborban át kell beszélni a dolgokat Sztojan Dobrev edzőnkkel.

A megterhelések közül melyik esik a legnehezebben? Az edzések vagy a fogyasztás?

– Már a napi két edzés is sok egy kicsit, de azért nem is edzettem annyit, mint mondjuk Nemes Viktor, mert másként volt összeállítva a személyes edzésprogramom. A fogyás is kezd sok lenni, mert évente legalább kétszer le kell adni 8-9 kilót.

Krisztián, én már vagy 20 éve kísérem a pályafutásodat, de ilyen erőt, vehemenciát még talán nem láttam tőled, mint ezen az Eb-n, kiváltképp a döntőben. Ilyen jól sikerült a felkészülés, hogy ennyi erőd maradt a fináléra?

– Az az igazság, hogy két héttel az Eb előtt megsérültem, kiment a bokám a helyéről, egyszerűen megroppant. Aztán amikor megláttam a sorsolást, tudtam, hogy most vagy soha, meg kell csinálni! Délelőttől kezdve végig jól ment a birkózás, a döntő előtt pedig igen hasznos tanácsokat kaptam Dobrevtól, aki korábban edzette Angelovot, s mindent tud róla. Elmagyarázta a taktikát, megmondta, melyik kezére támadjak, s ez sikerült is mindjárt az elején, utána pedig védekezni kellett a bolgár támadásaitól.

Volt azért egy kritikus meccsed, méghozzá a horvát Lizatovićtyal, aki roppant erős fiúnak tűnik.

– Gondoltam, hogy kemény meccs lesz, de azt nem, hogy ennyire. Volt egy gáncsolása, amit én mindjárt jeleztem, de végül szerencsém volt, mert ítélhették volna azt másként is.

Az arany után szanaszét szaggattak, csókolgattak, ölelgettek.

– Hát igen. Érem volt a cél, de kevesen hitték, hogy ebből arany is lehet. Én meg életem formájában voltam.

Hogy van ez? Hiszen 10 év elmúlt az Eb- és vb-bronzod óta.

– Több alkalommal közel voltam a dobogóhoz, hiszen például tavaly Rigában is az ötödik helyen végeztem. Az volt a baj, hogy évekig görcsöltem, hogy muszáj érmet szereznem, most meg úgy álltam fel a szőnyegre, hogy birkózom, s lesz, ami lesz.

Három hónap múlva világbajnokság Párizsban. A te súlycsoportodban nem csak az európaiak számítanak, mert nem tudni, mi a rosszabb: egy japánt, koreait, kubait, kazahot vagy épp iránit kapni.

– A sorsolástól függ minden. Az igaz, hogy egy világbajnokságon több kemény ellenfél jöhet, de több könnyebb is. Azon is sok múlik, hogyan kel fel épp aznap az ember. Ha jól indul a verseny, végig lehet verni az egész mezőnyt, viszont egy másodperc hiba, egy pillanat figyelmetlenség mindent elronthat.

Úgy hallottuk, egy olyan új szabályt is latolgatnak, hogy nemcsak a mérés pillanatában, hanem a verseny napján is kell majd hozni a súlyt.

– Az már biztos, hogy 10 súlycsoportot terveznek, tehát megtörténhet, hogy nem kell annyit fogyasztani. Az új szabályokkal kapcsolatban nem tudunk még sok biztosat.

De hagyjuk, Krisztián most élvezze azokat a ritka pillanatokat, amikor a család körében lehet. Majd lesz még idő írni róla, mert nem tette ő még le a lantot, írunk mi még az ő sikereiről. Reméljük, hamarosan.