2024. április 25., csütörtök
JÉGKORONG

Kanada kikapott a svájciaktól!

A csoportkör utolsó két fordulójához érkezett a Kölnben és Párizsban megrendezett jégkorong-világbajnokság. A torna két legnagyobb favoritjának tartott orosz és kanadai válogatott az elvárásoknak megfelelően vezeti saját csoportját, bár utóbbiak mutattak némi bizonytalanságot.

Az A csoportot vezető oroszok az első, Svédország elleni szétlövéses győzelmet leszámítva minden mérkőzésükön a rendes játékidőben tudtak győzni, ráadásul Oleg Znarok csapata átlag több mint 5 gólt szerez – az olaszokat például 10:1-re ütötték ki. A valamivel gyengébbnek tartott B csoport éllovasa, a kanadai válogatott ugyancsak magabiztos játékot mutatott a legutóbbi, 5. fordulóig, amelyben azonban vereséget szenvedett a hatalmas küzdőszellemet mutató svájciaktól. Az alpesi ország csapata a 47. percig kétgólos hátrányban volt a toronymagas favorittal szemben, a harmadik harmadban aztán megrázta magát, és három perc alatt egyenlített. A lendületben levő svájciak aztán a duplázó Herzog révén megszerezték a két pontot a hosszabbítás negyedik percében.

A továbbjutás tekintetében most is a szinte mindig ismerős nemzetek sorakoznak elöl, az A jelű nyolcasban Oroszország mögött az USA és Svédország áll, egyedül a negyedik helyért vív majd ki-ki harcot a lett és a csoportházigazda német válogatott. A legnagyobb negatív meglepetést egyértelműen a szlovák csapat szállítja, amely a jelenlegi állás szerint a csoport hetedik helyén áll.

A B csoportban Kanadát Svájc, Csehország és Finnország követi, utóbbiaknak azonban komoly kihívást jelenthet még a meglepően jól bizonyító norvég és francia csapat. Utóbbiak a második fordulóban például hatalmas meglepetésre 5:1-re verték a finneket, és hosszabbítás után legyűrték a később Kanadát verő svájciakat.

A legmagasabb szintről az idén is két ország búcsúzik az I-es divízióba. Az A csoport egyértelmű kiesőjelöltjei az egypontos olaszok, akikre azonban vár még egy összecsapás a jelenleg négy egységet birtokló dánok ellen. A B nyolcasban már biztosan távozik az élmezőnytől a hat mérkőzésen 1 pontot és 12:31-es gólarányt produkáló Szlovénia.

A bajnokság legponterősebb játékosa címért jelenleg két orosz, Artemi Panarin és Vadim Sipacsjov vetélkedik, mindkét hokis 10 egységet ért el. Panarin 3 góllal és 7 assziszttal, Sipacsjov pedig 2/8-cal rendelkezik. Öt gólnál tart hármas holtversenyben a francia Da Costa, a svéd Lindholm és a kanadai MacKinnon, a legjobb előkészítő jelenleg Sipacsjov a 8 eredményes passzával.

A világbajnokság csoportmérkőzéses fázisa holnap ér véget, a fináléra és a bronzmérkőzésre pedig május 21-én a kölni Lanxess Arénában kerül sor.

Eredmények, A csoport: Lettország–USA 3:5, Oroszország–Szlovákia 6:0, Olaszország–Németország 1:4.

B csoport: Norvégia–Finnország 2:2, h. u. 2:3, Szlovénia–Fehéroroszország 2:5, Kanada–Svájc 2:2, h. u. 2:3.