2024. március 28., csütörtök

Újabb migránsok érkeznek Zomborba

A város migrációs tanácsa a Zomborban tartózkodó migránsokat érintő kérdésekkel foglalkozott legutóbbi értekezletén, valamint azzal a bejelentéssel, hogy újabb menedékkérők érkeznek Zomborba. Antonio Ratković polgármester-helyettes kifejtette, hogy a város mindent megtesz illetékességi körében Zombor békéje, nyugalma és biztonsága érdekében, valamint, hogy a helyi önkormányzat, miként eddig is tette, együttműködik a köztársasági Menekültügyi Biztossággal, amely egyedüli illetékes a migránskérdés kezelésében mind a köztársaság, mind Zombor város területén.
A Šikara kirándulóhelyen épült befogadóközpont feletti igazgatást teljes egészében ez a biztosság vette át. Az ülés idején érkezett meg a Menekültügyi Biztosság értesítése, hogy az új migránsok érkezése és elhelyezése során a biztosság több alkalmazottja lesz jelen az eddigiek mellett a befogadóközpontban, és nyitott kérdések felmerülése esetén segédkezik a menekültek problémáinak rendezésében. Az értekezleten elhangzott, hogy a menekülteket nyilvántartásba veszik, azonosító kártyát kapnak és ellenőrzik mozgásukat.
A migrációs tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a helyi rendőrkapitányságnak növelnie kell a hatósági jelenlétet a városban és a befogadóközpontban egyaránt. Abban is megállapodtak, hogy a migránsok megelőző orvosi ellenőrzését és gyógykezelését a Dr. Đorđe Lazić Egészségház biztosítja, ha ezt az illetékes szervezet, az Orvosok Határok Nélkül nem tenné meg.
A migrációs tanács üléséről kiadott közleményből nem derül ki, hogy jelenleg hány migráns tartózkodik a zombori befogadóközpontban, se az, hogy hány ember érkezésére kell számítani a továbbiakban. A VRT a közelmúltban arról számolt be, hogy a Šidről kitelepített menekültek közül 50-en költöztek Zomborba, de azt nem tudni, hány migráns várható a belgrádi alternatív központok fölszámolása után.
A város polgárai aggódnak, attól tartanak, hogy a befogadóközpontban tervezett bővítések után akár ezer fölé is emelkedhet az ott elhelyezettek száma, ami óhatatlanul is újabb problémákat okoz. Azon töprengenek, hogy a városnak van-e egyáltalán migrációs stratégiája, és ha igen, akkor azt miért nem hozták nyilvánosságra. A lakosságot ugyanakkor az is érdekli, hogy mennyi időt töltenek a migránsok a városban, és mikor számolják föl a befogadóközpontot. Hozzá kell tenni, hogy eddig nem adódott különösebb probléma a Zomborban tartózkodó menekültekkel.
Zombor város tavaly ősszel egyébként a menekültszállás kazánházának építésére és környezetrendezésre több mint hatmillió dinárt fordított. Az idén február végén a város megadta az engedélyt két montázsház építésére, amelyek étkezőként és nappaliként működnének, ezek költségei kilencmillió dinárra rúgnak, amit ugyancsak az önkormányzat finanszíroz.