2024. április 23., kedd

Senki nem távozott díj nélkül!

Tizenegy együttes és szólista mutatkozott be az Énekelt Versek Zentai Fesztiválján

Teljes fényében tündökölt az idén is az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja. A rendezvény csütörtökön este vette kezdetét a zentai Művelődési Házban a Sudár Annamária–Török Máté duó előadói estjével, bizsergetőn szép szavalatokkal és megzenésítésekkel. Az idén tájolt is a fesztivál: a Juhász zenekar gyermekprogramjával Zenta mellett Óbecsén, Hajdújáráson és Temerinben is fellépett, a zentai koncertre pedig a szervezők ingyenes buszokat biztosítottak Tornyos, Kevi, Felsőhegy és Bogaras óvodásainak. A versenyprogramra pénteken délután és este került sor, szombaton este pedig a Kaláka zenekar hagyományos gálakoncertje zárta az idei fesztivált; ők ezúttal Arany János költészete előtt tisztelegtek.

(Fotó: Gergely József)

(Fotó: Gergely József)

A megmérettetésre az idén tizenegy együttes, illetve szólista érkezett Erdélyből, Magyarországról és Vajdaságból, akiknek ezúttal Domonkos István 2. újvidéki elégia című versét, egy Arany János-költeményt és egy teljesen szabadon választott művet kellett megzenésíteniük. Az összes előadó tisztességesen helytállt, látszott, hogy komoly munka áll mögöttük, és bár igazán kiemelkedő dalból nem sok akadt, azt el kell ismerni, hogy egyetlen egy gyengécske produkció sem hangzott el. A középmezőny volt igazán erős, aminek hatására az idén a zsűrinek valóban nehéz dolga volt, bő egy óra heves, de termékeny vitát követően született csak meg az eredmény. Tovább nehezítette a dolgukat, hogy a verseny első felében a technika nem állt a helyzet magaslatán, ezért meg kellett saccolniuk, hogy milyen lett volna igazából egy-egy produkció, ha minden klappol, hogy senki ne induljon hendikeppel. De a végére az öt „salamonnak” sikerült döntést hoznia. Remélhetőleg valóban bölcs döntést hoztak, hiszen díj nélkül egyetlen fellépő sem távozott.

Néhány mondat az első három helyezettről. Az Én nevű duó Kolozsvárról érkezett. Külön-külön többször is láthattuk, hallhattuk már őket a korábbi években. Míg Páll András, a kolozsvári Thom Yorke különböző, mindig rendkívül izgalmas, kísérletezős formációkkal lépett fel, addig Bertóti Johanna szólóban, és kiváló orgánumával minden alkalommal elbűvölte a közönséget. Most, így együtt különösen meggyőzőek voltak, előadásuk kiindulópontja a nagybetűs Ötlet volt, amit maradéktalanul meg is valósítottak. Kiváló zene és eredeti performance, pazar! (Ráadásul voltak olyan figyelmesek, hogy harmadik költőként Koncz Istvánt választották, születésének 80., halálának 20. évfordulója alkalmából tisztelgett előtte az idei fesztivál.)

Szücs Ruben-Zoltán átveszi a díjat

Szücs Ruben-Zoltán átveszi a díjat

Resti Kornél szintén sokadszori visszatérő vendég a rendezvényen – s gyorsan hozzáteszem, hála érte! Sokunk nagy kedvencei a kecskeméti fiatalok, akik komoly bohémok, és bohém módon komolyak; úgy lezserek a színpadon, hogy közben egyértelműen érezhető a belefektetett munka a produkcióik mögött. Nem áll tőlük távol ugyanakkor a kísérletezés sem, izgalmas a hangszerelés is, és minden alkalommal tartogatnak számunkra meglepetéseket. Nagyon autentikus, amit művelnek, s nélkülük talán már nem is lenne igazi a fesztivál...

A Sepsiszentgyörgyről érkező Szücs Ruben is sokadszorra jár már nálunk. Hamisítatlan és tündéri székely figura, aki egy ízben stoppal jött Zentáig, és még egy koreai leányzót is magával hozott, akit útközben ismert meg. Rubennek hatalmas a szíve, és épp olyan az orgánuma is – egy jó énektanár csodákat művelhetne vele! Nem bonyolítja túl a megzenésítéseit: csak leül a zongorához – elvétve gitáron is kíséri magát –, a billentyűk közé csap, és küldi neki, ahogy a torkán kifér. Az énektanárt azért említettem, mert időnként sajnos hajlamos falsolni; az idén viszont ez alig egy-két helyen esett meg, másrészt olyan energiákat gerjesztett, ami végül meggyőzte a zsűrit, hogy neki ítélje oda a rendezvény első díját. Ahogyan a többieket, őt is várjuk vissza még sokszor, nagy szeretettel!

Díjazottak:

Könyvcsomag: A magabiztos gitárjátékáért – Németh Viktor

CD és könyvcsomag: A bácskai és bánáti ízekért különdíj – Aracsi Horda

Misztrál-különdíj: A sokak által megzenésített kötelező olvasmány és memoriter A walesi bárdok megzenésítéséért különdíj – Rauscher Géza

Diákzsűri – Desiré

Törzsközönség-díj – Live Coals

A Misztrál-fesztiválon való fellépés – Resti Kornél

Kaláka-fesztiválbérlet a magyarföldi Fatemplom Fesztiválra – Ambrus Hunor és Villányi Eszter

Kaláka-fesztiválbérlet az egri Kaláka Fesztiválra – Toperczer Anita

A legjobb kötelezővers-megzenésítés – Vendéghang

3. helyezés – Én

2. helyezés – Resti Kornél

1. helyezés – Szücs Ruben-Zoltán