2024. március 28., csütörtök

Egészségesen, új kajakkal

Kajakot kapott a súlyos betegségből felépült zentai Opauszki Péter – Kammerer Zoltán olimpiai bajnok adta át

A 14 éves zentai Opauszki Péter kisgyermek kora óta kajakozik, mindig is nagyon kitartó, lelkes és jó eredményeket felmutató versenyző volt, és éppen két évvel ezelőtt, 2015 májusában, leukémiát állapítottak meg nála.

Opauszki Péter és edzője, Fehér Csaba (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Opauszki Péter és edzője, Fehér Csaba (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Elmondása szerint Újvidéken egy versenyen úgy érezte, nem megy igazán jól az evezés, erőtlen, láza is lett, és azonnal orvoshoz fordultak. Zentáról Szegedre irányították őket, ahol gyorsan kiderítették, hogy leukémiája van, és hónapokig tartó kezelések következtek, aminek végeredményeként kigyógyult betegségéből. A fiú elmondása szerint nagyon nehéz nyolc hónapot töltött édesanyjával a szegedi klinikán, de mindvégig hitt abban, hogy felgyógyul, és ismét hódolhat a kajakozásnak, és újra horgászhat.

– Nagyon kemény hónapok voltak, de szerencsére legyőztem a betegséget, és ma már egészséges vagyok. A családom mindvégig tartotta bennem a lelket, és az edzőmmel, Fehér Csabával is rendszeresen kapcsolatban voltunk. Az utolsó vizsgálatokat 2015 decemberében végezték, és tavasszal megkezdtem az edzéseket. Lassan indultunk, hiszen nem volt erőm, és alig voltam 35 kiló, de gyorsan felerősödtem. A Csodalámpa Alapítvány életveszélyes betegségben szenvedő gyermekek kívánságait igyekszik teljesíteni, és tavaly nyáron engem is megkerestek, és én kajakot kértem tőlük, hiszen az az álmom, hogy olimpiai bajnok kajakozó legyek.

Kammerer Zoltánnal az új kajak átvételén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Kammerer Zoltánnal az új kajak átvételén (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Elmondtam nekik azt is, hogy Kammerer Zoltán olimpiai bajnok kajakozó a példaképem, és egy héttel ezelőtt értesítettek arról, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel összefogva megajándékoznak engem a hőn áhított hajóval. Szinte el sem akartam hinni, de csak valóság lett belőle, hiszen szerdán Kammerer Zoltán személyesen adta át nekem ezt a felnőtt mezőnyben is keresett típusnak számító kajakot a budapesti Kolonics György Vízisport Központban. Az meg, hogy vízre szállhattam a példaképem kíséretében, megismételhetetlen élmény – mesélte a fiú.

Fehér Csaba, a fiú edzője elmondta, hogy Péter 2016 tavaszán kezdett ismét edzeni, és augusztusban csapatban országos versenyen már érmesek voltak, sőt egyéniben és csapathajóban is kiváló teljesítményt nyújtott, úgyhogy nagyon komoly végigküzdött év áll mögöttük.

– Egy gyors felépülésnek lehettünk tanúi, Péter ugyanolyan céltudatos volt a felépülésben is, mint a betegséggel való küzdelemben. Igazi példakép lehet mindenki számára – mondta az edző.