2024. március 29., péntek

Pénteken megkezdődött a 60. Májusi Játékok Óbecsén

Több száz óvodás és kisiskolás jelmezes felvonulásával kezdődtek meg pénteken délután a 60. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén.

A beöltözött apróságokat gólyalábasok, akrobaták és dobosok vezették fel, a színes, zajos kavalkádra sokan kíváncsiak voltak.
A gyermekszínjátszók seregszemléjének ünnepélyes megnyitóján Dragan Tošić polgármester és Stefaniga Csaba tanácstag köszöntötte a közönséget, majd átadták a gyerekeknek a jelképes városkulcsot, jelezvén, hogy péntekig a kis színjátszóké a Tisza-parti város.
Az idei Májusi Játékokon a Városi Színház színpadán hét gyermek és hét ifjúsági színjátszó csoport verseng a legjobb előadásért járó Aranyharsonás-díjért. A 14 előadásból mindössze egy lesz magyar nyelvű: az újvidéki Színes Szilánkok Diákszínpadának Csoportkép című, Fekete Ádám szövege alapján készült előadása nyitja majd meg a fesztivált hétfőn 12 órakor. A darabot Crnkovity Gabriella rendezte. Az öt nap alatt óbecsei, jagodinai, szabadkai, kragujeváci, šidi, pirosi, obrenováci, inđijai, niši, továbbá horvátországi és bosznia-hercegovinai előadásokat lehet majd megtekinteni. A pályázaton egyébként mindössze két magyar előadás indult, közülük az egyik sajnos le is késte a jelentkezési határidőt.
A versenyprogram május 15-étől 19-éig tart, és az előadásokat a Gordana Đurđević Dimić (Szerb Nemzeti Színház, Újvidék), Aleksandar Gajin (Szerb Nemzeti Színház, Újvidék) és Figura Terézia (Újvidéki Színház) összetételű zsűri értékeli majd. Szombaton (május 13-án) 20 órakor a jubileum apropóján mutatja be az óbecsei Városi Színház Ifjúsági Drámastúdiója az Übü király című előadást, május 19-én pedig a díjazottak tiszteletére kerül színpadra a Pristinai-Kosovska Mitrovica-i Művészeti Akadémia másodikos színinövendékeinek szerzői darabja. A díjátadó május 19-én 17 órakor lesz.